Utrecht,
30
augustus
2019
|
14:02
Europe/Brussels

Gedenkplaquette onthuld voor kil ontvangst van Joden na de Tweede Wereldoorlog

In de chaos direct na de Tweede Wereldoorlog zijn teruggekeerde Joden opgevangen in een repatriëringscentrum in de catacomben van station Amsterdam Centraal. De manier waarop was kil en onbarmhartig. Om hierbij stil te staan en dat leed blijvend te erkennen, is vrijdag 30 augustus op Amsterdam Centraal de gedenkplaquette ‘Herinnering’ onthuld.

De onthulling is gedaan door initiatiefnemer Moshé Zwarts en president-directeur van NS Roger van Boxtel. Zwarts is destijds samen met zijn ouders opgevangen onder het station nadat zij concentratiekamp Bergen-Belsen hadden overleefd. De plaquette is te zien in de Oosttunnel bij de ingang aan de IJ-zijde en de tekst op de gedenksteen is deels gebaseerd op de persoonlijke herinneringen van de heer Zwarts.

De heer Moshé Zwarts aan het woord

‘Antisemitisme nooit zo verbreid geweest als toen’
Moshé Zwarts: “Mijn ouders vertelden mij dat onze groep toentertijd op uitnodiging van de burgemeester van Maastricht een cabaretvoorstelling bijwoonde. De voorstelling had een hoog antisemitisch karakter. Het is niet bewijsbaar, maar waarschijnlijk is het antisemitisme nooit zo verbreid geweest als toen. Veel overlevenden kregen te horen dat ze allemaal vergast hadden moeten worden.”

Roger van Boxtel: “De heer Zwarts heeft NS een brief gestuurd waarin hij ferm beklag deed over de ontvangst van hem en zijn familie na terugkomst uit Bergen-Belsen. Na intensieve gesprekken ben ik blij dat we hier samen kunnen staan en tot een mooie vorm en tekst zijn gekomen om de herinnering aan het leed van toen, een plek te geven op dit station.”

Collectief herdenken
NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter speciaal ingelegde treinen gereden om mensen te vervoeren met concentratie- en vernietigingskampen in het buitenland als uiteindelijke bestemming. NS beschouwt de medewerking aan deze deportaties door de bezetter als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het bedrijf.

NS heeft de afgelopen decennia, vaak in samenspraak met organisaties van oorlogsgetroffenen aandacht besteed aan het collectief herdenken, eren, en leren van het leed dat zovelen in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.

Zie ook:
NS komt slachtoffers transporten Tweede Wereldoorlog individueel tegemoet