Utrecht,
30
november
2017
|
07:15
Europe/Brussels

Intercity direct tijdelijk toeslagvrij buiten de spits

Vanaf zondag 10 december kun je tijdelijk buiten de spits reizen met Intercity direct zonder de toeslag tussen Rotterdam en Schiphol te moeten betalen. Tot en met vrijdag 28 februari 2018 is Intercity direct namelijk toeslagvrij tijdens de daluren. NS heeft hierover afspraken gemaakt met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

NS kreeg eerder dit jaar net als in 2015 een boete voor het niet behalen van afgesproken prestaties in de spits op de Hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Breda. Door het tijdelijk toeslagvrij maken van de Intercity direct tijdens de daluren komen de boetebedragen weer bij de reiziger terug. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft dit besloten in overleg met NS en de consumentenorganisaties om reizigers op de Hogesnelheidslijn tegemoet te komen.

Op 10 december gaat de nieuwe dienstregeling in; daarmee is het een logisch moment op deze dag ook hiermee te starten.

Feiten & cijfers

normaal betaal je bij Intercity direct € 2,40 toeslag per rit voor het traject tussen Rotterdam en Schiphol (en vice versa) over de HSL.

vanaf zondag 10 december 2017 tot en met woensdag 28 februari 2018 reis je buiten de spits met Intercity direct zonder toeslag.

de exacte tijdstippen waarop je kunt reizen zonder toeslag: op werkdagen tot 06:30 uur, tussen 09:30 en 16:00 uur en dan weer na 19:00 uur plus het hele weekend en op feestdagen.

tijdens de spits geldt nog steeds de Intercity direct toeslag. Toeslagen zijn voor reizigers met een OV-chipkaart verkrijgbaar bij de rode toeslagzuilen op de vertrekstations of online.

reizen met Intercity direct over de HSL is sneller dan met de reguliere intercity. Tussen Amsterdam en Rotterdam is de tijdswinst 32 minuten.

de tegemoetkoming geldt niet voor andere treinen op de HSL: Voor de intercity tussen Den Haag en Eindhoven geldt geen toeslagregeling en Thalys werkt met andere treintickets.

Abonnementhouders
Houders van een Intercity direct Altijd Toeslagvrij jaarabonnement ontvangen € 100 tegemoetkoming. De klanten die dit betreft krijgen hierover schriftelijk detailinformatie.

Wel altijd langs de zuil
De rode toeslagzuilen op de vertrekperrons van Intercity direct geven op elk moment het juiste toeslagtarief: € 2,40 tijdens de spits en € 0,00 daarbuiten. Ga daarom als reiziger altijd óók langs de toeslagzuil met je OV-chipkaart. Dan staat altijd het juiste toeslagtarief op de kaart en ontstaat geen verwarring.

Verbeteraanpak
Op 22 november meldde NS dat haar prestaties op de Hogesnelheidslijn inmiddels sterk verbeteren.

Afbeeldingen: deze kaartjes deelt NS uit in Intercity direct om reizigers te attenderen op de toeslagvrije periode vanaf zondag 10 december 2017.