Utrecht,
28
september
2018
|
10:00
Europe/Brussels

StationsLab verandert Utrecht Centraal in laboratorium

Van 4 tot en met 7 oktober staat er op station Utrecht Centraal een pop-up laboratorium. Met behulp van de nieuwste technieken onderzoekt een team van studenten van de Universiteit van Amsterdam hoe reizigers hun wegvinden op het station en in de fietsenstalling. De resultaten helpen om de navigatie en oriëntatie voor reizigers makkelijker en efficiënter te maken. Het onderzoeksteam nodigt reizigers uit om actief deel te nemen aan de experimenten en om een kijkje te nemen in het lab. De opening van het StationsLab, in samenwerking met Weekend van de Wetenschap, is op 4 oktober om 12.00 uur door neuropsycholoog Ineke van der Ham.

Onder leiding van neurowetenschapper Tonny Mulder gaan studenten psychobiologie van de Universiteit van Amsterdam aan de slag met de vraag: ‘Hoe weet je brein waar je moet zijn?’. Reizigers die deelnemen aan de experimenten krijgen een eyetracking-bril op hun neus, een hartslagmeter om en GPS-tracker mee. Uitgerust met deze technologische snufjes voeren zij verschillende navigatieopdrachten uit op het station en in de nieuwe fietsenstalling. Dit levert voor de onderzoekers belangrijke informatie op over het onbewuste kijkgedrag, de invloed van omgevingsfactoren op het vinden van de kortste weg en in hoeverre spanning navigatiekeuzes beïnvloedt. Ook in het laboratorium worden drie experimenten georganiseerd waaraan reizigers deel kunnen nemen. Deze experimenten hebben betrekking op informatieborden, meten de invloed van stress op keuzes en onderzoeken navigatiestrategieën. Met de resultaten kunnen NS en ProRail de navigatie op stations en in de stallingen optimaliseren. Dat geldt zeker voor de gigantische Stationspleinstalling in Utrecht, deze fietsenstalling bestaat uit verschillende verdiepingen en kent meerdere in- en uitgangen. De verwachting is dat deze stalling begin volgend jaar uitgroeit tot de grootste fietsenstalling ter wereld.

Tonny Mulder: “Op een station komen allerlei stromen van mensen samen. De ene reiziger is onderweg naar de bus, de ander wil een trein halen en weer een ander doet boodschappen. In alle hectiek van het station is het soms een opgave om snel de juiste weg te vinden. NS en ProRail doen hun uiterste best om dit voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken. Helaas, lukt dat niet altijd. Zeker als het spitsuur is of als je bijvoorbeeld nog nooit op een bepaald station bent geweest. Om de uitdagingen voor reizigers goed inzichtelijk te krijgen en de navigatie- en oriëntatievoorzieningen te volmaken doen we dit onderzoek.”

Navigatie-experts
Dr. Ineke van der Ham opent het StationsLab en staat de studenten met raad en daad bij vanwege haar ervaring met experimenten naar navigeren. Eerder onderzocht zij in samenwerking met Weekend van de Wetenschap hoe mensen navigeren en wat de invloed van leeftijd en geslacht is. Wat bleek: vrouwen zijn helemaal niet slechter in navigeren dan mannen. Lees hier meer over haar onderzoek. Ook ontwerper Robin Woods is bij de opening van het lab aanwezig en adviseert de studenten. Robin Woods ontwerpt metrokaarten voor onder andere reisgidsen. Voordat hij achter de computer kruipt, doet hij uitgebreid veldonderzoek. Hij loopt alle routes en fotografeert de stations. Op zaterdag 6 oktober geeft hij een presentatie in het StationsLab. Iedereen die geïnteresseerd is, kan om 12.00 uur deze presentatie bijwonen.

Weekend van de Wetenschap
Het StationsLab is een samenwerking tussen NS, ProRail, Weekend van de Wetenschap en de Universiteit van Amsterdam. Weekend van de Wetenschap is het grootste technologie- en wetenschapsevenement van Nederland dat op 6 en 7 oktober plaatsvindt. Op meer dan 350 locaties in het land openen bedrijven, universiteiten en musea hun deuren voor het publiek. Met als doel om te laten zien hoe belangrijk en interessant wetenschap en technologie zijn.

Meer informatie
Het StationsLab is te vinden in de pop-up winkel in de stationshal van Utrecht Centraal bij spoor 18/19. Het lab is van 4 tot en met 7 oktober elke dag gratis te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Op de openingsdag 4 oktober is het lab vanaf 12.00 uur te bezoeken. De resultaten van de onderzoeken zijn te volgen op www.ns.nl/stationslab.