Utrecht,
31
januari
2023
|
15:00
Europe/Brussels

Extra hulp bij treinreis voor mensen met licht verstandelijke beperking

Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen het spannend vinden om met de trein te reizen. Zij hebben vragen als: waar koop ik een kaartje, van welk perron vertrekt mijn trein en waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb? Om die mensen extra te helpen, start NS met het ‘TreinTrainPakket’.

Het TreinTrainPakket is speciaal ontwikkeld voor én met mensen met een licht verstandelijke beperking. Soms hebben zij net wat extra hulpmiddelen en training nodig om (nagenoeg) zelfstandig met de trein te reizen. Douwe Zwartenkot is één van de deelnemers: "Voor mij staat reizen met de trein gelijk aan vrijheid. Zo kan ik ook gemakkelijk zelfstandig plekken bezoeken die wat verder liggen dan mijn eigen woonplaats. Zo heb ik vorige week nog mooi kunnen wandelen op de Veluwe.", aldus Douwe. President-directeur van NS Wouter Koolmees overhandigde vandaag de pakketten aan de eerste vijf scholen en zorginstellingen die hiermee aan de slag gaan. Dat zijn de STERKplaats Utrecht, Kranenburg Praktijkonderwijs uit Utrecht, Esdégé-Reigersdaal uit Heerhugowaard, Brede Zorgschool De Cambier uit Tiel en VSO Herenwaard uit Rotterdam.

Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in de trein. In Nederland hebben ruim een miljoen mensen een licht verstandelijke beperking. Voor deze mensen is ons treinsysteem vaak best ingewikkeld, terwijl ze graag mee willen doen in de maatschappij. Speciaal voor deze groep heeft NS het TreinTrainPakket ontwikkeld. Dit is een belangrijke en mooie stap om deze groep mensen op weg te helpen, zodat zij vol goede moed een treinreis kunnen maken. De trein is voor iedereen!

Wouter Koolmees, president-directeur NS

TreinTrainPakket
Het TreinTreinPakket is tot stand gekomen uit samenwerkingen met verschillende organisaties, maar ook met behulp van mensen met een licht verstandelijke beperking. Zij hebben meerdere keren feedback gegeven op de verschillende onderdelen van het pakket, zodat het pakket goed aansluit. Het TreinTrainPakket bestaat uit een vijftal onderdelen:

•             NS heeft samen met Steffie een online uitleg- en oefenmodule ontwikkeld over de meest relevante onderdelen van de treinreis. Deze modules zijn ook beschikbaar voor anderen die wat extra willen oefenen met treinreizen. 

•             Ook heeft Steffie een speciale folder gemaakt voor NS met veel beeld en weinig tekst.

•             Vitasys heeft een Virtual Reality game ontwikkeld om te oefenen met reizen met het openbaar vervoer. De game wordt steeds uitdagender, door bijvoorbeeld om te gaan met een vertraging of het missen van een trein.

•             Optioneel kan nog een hulpkaart worden ingevuld. Stichting MEE ontwikkelt de hulpkaart speciaal voor kwetsbare reizigers, die niet altijd goed uit hun woorden kunnen komen. Op de kaart kan de reiziger aangeven hoe een NS-medewerker of medereiziger het beste kan helpen op het moment dat hij er zelf niet uitkomt of kan vertellen.

•             Als laatste neemt een collega van NS de deelnemers mee op een ervaringsreis. Op een station in de buurt wordt een rondleiding gegeven, gezamenlijk een stukje gereisd en hebben de deelnemers de mogelijkheid om vragen te stellen.

De instellingen maken twee maanden gebruik van het pakket. Vervolgens worden de pakketten doorgegeven aan vijf andere instellingen of VSO-scholen. Geïnteresseerde instellingen of VSO-scholen kunnen zich aanmelden via ns.nl.