Rotterdam,
28
oktober
2020
|
15:27
Europe/Brussels

12 dagen werk aan het spoor rond Rotterdam

Samenvatting

ProRail werkt van zaterdag 7 november tot donderdag 19 november non-stop aan het spoor rondom Rotterdam. Het gaat om achttien projecten, van Schiedam tot Moerdijk, die samen een uitzonderlijke hoeveelheid spoorwerk vormen. Dit betekent hinder voor treinreizigers.

ProRail werkt aan meer dan 30 wissels tussen Rotterdam en Barendrecht. Deze worden deels verwijderd en deels vervangen. Daarnaast wordt gewerkt aan de bovenleiding en het treinbeveiligingssysteem. In de Willemspoortunnel worden spoorstaven en dwarsliggers vervangen en aan het spoor bij de stations Barendrecht en Rotterdam Centraal wordt onderhoud gepleegd.

Windschermen HSL
In dezelfde periode voert ProRail een spannende klus uit op de Moerdijkbrug, waar de treinen voor de HSL tussen Rotterdam en Breda overheen rijden. Er worden windschermen aangelegd, om het treinverkeer minder gevoelig te maken voor harde wind. Dit werk kan zonder extra hinder voor reizigers gedaan worden, omdat er op dat moment over de HSL geen treinen kunnen rijden door het werk aan de wissels rond Rotterdam.

Hinder voor treinreizigers
De werkzaamheden leveren hinder op voor reizigers. Normaal gesproken zouden dergelijke werkzaamheden in schoolvakanties plaatsvinden. In dit geval kon dat niet doordat er al heel veel spoorwerk elders in het land gebeurde gedurende de vakanties. Als gevolg daarvan waren er niet voldoende mensen en spullen voorhanden om al het werk rond Rotterdam in een van de vakanties te doen.

Reisplanner
Voor reizigers betekenen de werkzaamheden dat er minder of geen treinen rijden tussen Rotterdam en Breda/Dordrecht in deze periode. Ook reizigers op langere trajecten met stops op Rotterdam Centraal en/of Dordrecht kunnen te maken krijgen met een aangepast reisadvies omdat treinen op verschillende trajecten worden omgeleid of in verband met busvervoer. Check voor vertrek de reisplanner: www.ns.nl.  Voor meer informate over de gevolgen van de werkzaamheden kunnen reizigers terecht op: www.ns.nl/werkzaamheden-rotterdam

Periode

Traject

Gevolgen treinverkeer

Za 7 t/m woe 18 november

HSL Rotterdam-Breda

Geen treinverkeer, omreizen via Dordrecht of busvervoer. IC Brussel rijdt Breda-Brussel

Za 7 t/m do 12 november 19.00 uur

Rotterdam-Dordrecht

Aangepaste treindienstregeling

Ma 9 t/m zo 15 november

Den Haag Centraal-Rotterdam Centraal

Beperkt treinverkeer

Do 12 19.00 uur t/m zondag 15 november

Rotterdam-Zwijndrecht

Bussen ipv treinen

7 t/m 18 november

Amsterdam-ParijsAmsterdam-Londen

Thalys en Eurostar rijden volgens een aangepaste dienstregeling. Kijk op www.nsinternational.com voor meer informatie.


De gevolgen van Corona
De huidige maatregelen rondom corona gelden voor in ieder geval een termijn van 4 weken en die termijn eindigt tijdens de werkzaamheden.  De omstandigheden op dat moment en de beslissingen van de overheid rondom de maatregelen hebben effect op het aantal treinreizigers en de beschikbaarheid van personeel bij aannemers van ProRail. Gespecialiseerd personeel voor werk aan het spoor komt deels uit het buitenland en ook bouwpersoneel kan te maken krijgen met quarantainemaatregelen. Daarom is het voor NS en ProRail moeilijk in te schatten hoe de omstandigheden er tijdens geplande buitendienststellingen uitziet. Of er veel reizigers gebruik maken van het Openbaar Vervoer heeft invloed op de inzet van vervangend vervoer en bussen en de beschikbaarheid van bouwpersoneel bij de aannemer heeft invloed op de planning en het kunnen afronden van het werk aan het spoor. Gedurende de buitendienststelling zullen NS en ProRail een zo duidelijk mogelijk beeld geven van het verloop van de werkzaamheden en adviezen voor reizigers. We raden daarom reizigers aan ook gedurende de werkzaamheden de website van NS in de gaten te houden en telkens de reis te plannen voor een zo actueel mogelijk reisadvies.