Utrecht,
30
september
2015
|
12:30
Europe/Brussels

12% van Nederlandse kinderen bezocht alle 12 provincies

  • Utrecht meest bezocht, Groningen minst bezocht
  • Kinderen maken reisgids voor kinderen over Nederland
  • YouTube-reisprogramma en lespakket om kinderen te inspireren te reizen

De meeste kinderen kunnen nog een flinke checklijst afwerken: 12 % van de kinderen tot 12 jaar heeft alle 12 Nederlandse provincies bezocht. NS peilde bij meer dan 1000 ouders hoe reislustig hun kinderen zijn. Aanleiding hiervoor is het lespakket voor aardrijkskunde dat NS met Klasse TV start, met als motto: ontdek de 12 provincies voor je 12e. Vandaag kreeg groep 7 van Basisschool de Ridderhof de eerste les van Sipke Jan Bousema op Utrecht Centraal.

Utrecht (86%) en Noord-Holland (85%) zijn de meest bezochte provincies, direct gevolgd door Zuid-Holland (83%). Groningen is door kinderen het minst bezocht (40%), gevolgd door Friesland (45%) en Flevoland (49%). Slechts 3% van de kinderen kwam nog niet buiten de eigen provinciegrenzen.

Bijna de helft van de kinderen reist 6 keer per jaar of vaker met de trein. Meer dan 20% doet dat minstens elke maand. Gevraagd naar het favoriete vervoermiddel van de kinderen antwoord 57 procent de trein. 21 procent van de ouders geeft aan dat hun kinderen de voorkeur voor de auto hebben. Voor 7 procent is dat de fiets.

Rijstvelden of bollenvelden?

NS wil laten zien hoe mooi Nederland is. Al die plekken waar je bij aardrijkskunde over leert, kun je gewoon naartoe. Om dit mogelijk te maken, startte NS 1 mei met het aanbieden van het gratis meereis-abonnement voor kinderen. Kinderen gaan wellicht wel naar de Middellandse zee, maar zagen tegelijk nog nooit de Waddenzee. Of zagen wel Aziatische rijstvelden, maar nog niet de Hollandse bollenvelden. Dit kan echt anders.

Om kinderen te inspireren er op uit te trekken, start NS het Youtube-programma Trein Battle. In elke aflevering checken twee teams de leukste bestemmingen van een provincie. Reisleider en presentator Sipke Jan Bousema beoordeelt in elke aflevering welk team het beste zijn opdracht vervult. Trein Battle wordt via YouTube uitgezonden NS.nl/treinbattle. Het programma is onderdeel van het lespakket, maar kinderen kunnen het ook los bekijken. Check ook de oproep van Sipke Jan Bousema voor Trein Battle

lespakket: De 12 provincies voor je 12e

Trein Battle is onderdeel van een digitaal lespakket voor het vak aardrijkskunde op de basisschool. Het motto is: bezoek de 12 provincies voor je 12e. In elke les leren kinderen over een provincie: monumenten, natuur, bijzondere gebouwen en lokale eigenaardigheden. In 12 lessen komt heel Nederland voorbij. De kinderen maken een digitale reisgids, waarin ze hun eigen plaats op de kaart zetten. Welke bestemmingen zijn leuk voor kinderen? Wat moeten andere kinderen weten over jouw woonplaats? Elke bestemming die een klas op de kaart zet, maakt kans te worden gecheckt in het programma Trein Battle. Uiteindelijk leidt dit tot één online reisgids voor en door kinderen over Nederland.

Eerste Trein Battle: Friesland tegen Flevoland

De eerste aflevering van Trein Battle is vanaf 5 oktober online te zien op ns.nl/treinbattle. Hierin checkt een team de leukste bestemmingen van Flevoland en gaan ze de strijd aan met een team dat Friesland checkt. Sipke Jan Bousema: “In Trein Battle leren kinderen op uitdagende en eigentijdse manier Nederland kennen. Ik houd van reizen en weet nog goed dat ik voor het eerst als kind wegging uit Friesland. Daarom vind ik het zo leuk om kinderen te inspireren er op uit te gaan. Hoewel ik mij ben gaan richten op het producentschap, besloot ik nu een uitzondering te maken en het ook te presenteren.” Trein Battle is op Youtube ook te volgen voor kinderen die op school geen KlasseTV hebben. KlasseTV en NS kozen bewust voor een reisprogramma op Youtube: Kinderen kijken immers vooral online televisie op het moment dat hen dat uitkomt. In combinatie met Sipke Jan als ervaren presentator