Utrecht,
17
oktober
2022
|
13:07
Europe/Brussels

12.000 NS collega’s krijgen duurzame bedrijfskleding

Nieuwe duurzame, circulaire bedrijfskleding voor NS’ers maar met dezelfde look & feel. Vanaf april 2023 zijn de eerste medewerkers bij NS in de trein, op het perron en in de werkplaatsen te zien met hun nieuwe bedrijfskleding die bijvoorbeeld gemaakt is van oude bedrijfskleding, snij-afval en gerecycled polyester en biologisch katoen. Stap voor stap krijgen alle geüniformeerde NS medewerkers de nieuwe duurzame bedrijfskleding. Oude bedrijfskleding van NS wordt ingezameld en verwerkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vervolgens wordt de kleding gerecycled tot nieuwe garens die weer ingezet worden voor nieuwe stoffen. Vanaf 17 oktober kunnen de eerste collega's van NS online hun nieuwe bedrijfskleding bestellen.

Voorafgaand aan de aanbesteding hebben verschillende collega's die een uniform dragen uit het hele land meegedacht en hun wensen en verbeteringen aangegeven. “Wij hebben in het gehele proces van grondstoffen tot draad tot stof tot kleding duurzaamheid voorop gesteld. Ik ben trots dat we precies weten dat onze kleding onder goede omstandigheden tot stand is gekomen”, zegt Rianne Schilder hoofdconducteur bij NS. Suzan Kenens, machinist bij NS: “Fijn dat ons bedrijf meedoet in duurzame kleding. Niet alléén investeren in je bedrijf maar ook investeren in de toekomst!” Collega's hebben aangegeven dat ze bijvoorbeeld de kwaliteit van de kleding belangrijk vinden zodat de levensduur langer is.

Gerecyclede kleding
“Het recyclen van de oude bedrijfskleding resulteert in zo’n 96% minder waterverbruik, 36% energiebesparing en 20% minder CO2-uitstoot. En de kleding van Schijvens wordt onder toeziend oog van Fair Wear Foundation gemaakt, waar we 97 uit 100 punten scoren. Goed dat NS ook de keuze maakt voor duurzame bedrijfskleding. Fijn dat we hierin gaan samenwerken”, aldus commercieel directeur Shirley Rijnsdorp-Schijvens.

Bij de aanbesteding voor een nieuwe leverancier voor duurzame bedrijfskleding, was het ook een belangrijke voorwaarde dat niet alleen de kleding zelf duurzaam zou zijn maar ook het hele proces om deze duurzame kleding te maken. Bij de aanbesteding is Schijvens als beste partij uit de bus gekomen. Een familiebedrijf dat al sinds 1863 bedrijfskleding ontwerpt en produceert en in 2020 de Nederlandse Circular Award Business heeft gewonnen. Schijvens is voor NS geen onbekende. Het bedrijf is al opdrachtnemer voor het ontwerp en de levering van de bedrijfskleding van de winkels Kiosk, StationsHuiskamer, Julia’s en AH to go op het station.

Over circulair ondernemen bij NS
De inkoop van deze gerecyclede kleding staat niet op zichzelf. NS heeft als doel om in 2030 circulair in te kopen, materialen maximaal te (her)gebruiken en geen afval meer te creëren op kantoren, werkplaatsen en in treinen. Om dit te realiseren, werken we volgens drie uitgangspunten: beperk (nieuw) grondstofgebruik, optimaliseer materiaalgebruik en ‘afval bestaat niet’. NS wil nog slimmer omgaan met materialen en minder nieuwe grondstoffen gebruiken door circulair ontwerpen en inkopen, zoals de ‘nieuwe’ bedrijfskleding van onze medewerkers. Ander voorbeeld: na 20 jaar moderniseren we onze dubbeldekstreinen zodat deze nog eens 20 jaar mee kunnen, waarbij we 99% van de materialen hergebruiken. Lees in het jaarverslag meer over circulair ondernemen.