Utrecht,
20
mei
2021
|
13:44
Europe/Brussels

130 jaar oud kleed Koninklijke wachtkamer Amsterdam krijgt ereplaats

In de Koninklijke wachtkamer op station Amsterdam Centraal ligt al 130 jaar een prachtig handgemaakt vloerkleed van 4,5 bij 9,5 meter. Om het originele kleed te behouden voor de toekomst is het gereinigd en gerenoveerd. Dit originele kleed, waarop vele koninklijke voetstappen zijn gezet, komt niet meer terug op de vloer. Om het kleed te beschermen tegen slijtage hangt het nu aan de muur in de Burgemeesterskamer. Dit is een zijkamer van de Koninklijke wachtkamer. In de Koninklijke Wachtkamer zelf siert nu een replica van het kleed de ruimte.

Nederland telt vier Koninklijke wachtkamers, waaronder op station Amsterdam Centraal, Baarn, Den Haag Hollands Spoor. Deze wachtkamers worden door de koninklijke familie nog sporadisch gebruikt. Tegenwoordig zijn ze vooral bestemd voor speciale evenementen, al zijn de Koninklijke wachtkamers door coronamaatregelen op dit moment niet toegankelijk voor publiek. NS hoopt dat dit gauw weer mogelijk is.

Vincent Horst, namens NS en ProRail verantwoordelijk voor het onderhoud, vertelt in onderstaand filmpje meer over het renoveren van het originele kleed en de productie van de replica.

download
Kleed Koninklijke Wachtkamer