Goes,
25
augustus
2023
|
11:55
Europe/Brussels

150 Jaar Zeeuwse Spoorlijn uitgebreid gevierd

“Gelijk eene bruid zich tooit om hare bruiloft te vieren, zoo tooit zich ook onze stad, om het feest der opening van hare Spoorweg- en havenwerken zoo luisterrijk mogelijk te maken.” Zo omschreef de ‘Vlissingsche Courant’ in 1873 de feestelijkheden rond de ingebruikname van de Zeeuwse Lijn. De spoorlijn bestaat op 8 september precies 150 jaar. Sinds 1873 verbindt de lijn met haar elf stations Zeeuwse en Noord-Brabantse steden en dorpen met elkaar en de rest van Nederland. Op 8 en 9 september vieren NS en ProRail dat uitgebreid.

Op 8 september 1873 werd het laatste stukje spoor tussen Oost-Souburg en Vlissingen officieel in gebruik genomen door koning Willem III. Het was vier dagen feest, met een spetterend volksbal tot besluit. Twaalf jaar was er aan de lijn gewerkt. Een treinrit tussen Vlissingen en Roosendaal duurde in die dagen 2 uur en 22 minuten. Tegenwoordig kan het al in 47 minuten.

8 september: 150 Jaar Zeeuwse Lijn Express
Op vrijdag 8 september staan we officieel stil bij 150 Jaar Zeeuwse Lijn. Vanuit Roosendaal rijdt de speciale ‘150 Jaar Zeeuwse Lijn Express’ met genodigden, waaronder 150 Zeeuwen en West-Brabanders, naar Vlissingen. NS zet daarvoor de Koploper in, de iconische trein die al ruim 40 jaar dienstdoet bij NS en begin deze eeuw vernieuwd zijn. In de trein horen de reizigers via het omroepsysteem een historische vertelling over de spoorlijn door Jan van der Male, schrijver van het boek ‘De Zeeuwse Lijn’. Na aankomst in Vlissingen speelt het NS Orkest op het station en wordt de taart aangesneden.

Oproep: ga mee!
Wij willen de Zeeuwen en West-Brabanders het feest graag mee laten vieren. Daarom roepen wij Zeeuwen en West-Brabanders op zich aan te melden om dit feest mee te vieren en met de ‘150 Jaar Zeeuwse Lijn Express’ mee te rijden. Mail daarvoor uiterlijk 4 september wat de mooiste Zeeuwse parel is die je met het openbaar vervoer kunt bezoeken, plus naam, mailadres en woonplaats naar zeeuwselijn@ns.nl. Uit de inzendingen worden 150 mensen gekozen.

9 september: Zeeuwse Lijn Stationstocht
Op zaterdag 9 september is het feest voor iedereen op en langs de gehele Zeeuwse Lijn. Met flinke korting kan iedereen tussen 10:00 en 17:00 uur heen en weer over de Zeeuwse Lijn reizen, met een stempelkaart. De speciale tickets zijn te verkrijgen op ZeeuwseLijn.nl. Op vrijwel alle stations hebben de gemeenten langs de lijn allerlei activiteiten georganiseerd. Iedereen die drie of meer stations bezoekt en daar ouderwets de stempelkaart laat ‘knippen’, krijgt aan het einde van de dag de 150 Jaar Zeeuwse Lijn herinneringspin (zolang de voorraad strekt). De stempelkaart en het programma zijn ook te vinden op Zeeuwselijn.nl.

Zo is op station Roosendaal de foto-expositie ‘Roosendaal spoorstad’ te bekijken, loopt er op station Bergen op Zoom een markies rond die je meeneemt in de geschiedenis, zijn er ‘Reimerwaalse versnaperingen’ op de stations Rilland-Bath, Krabbendijke en Kruiningen-Yerseke, staat er op station Kapelle-Biezelinge een stadstreintje klaar dat mensen naar de leukste plekken van Kapelle brengt, is de exclusieve NS Upcycle Shop te vinden in Goes, is het werk van de Incidentenbestrijding (ICB) van ProRail te zien bij station Middelburg, is er een silent disco op station Vlissingen en is Showkorps Jonge Kracht uit Kapelle op de Zeeuwse Lijn te vinden. Het complete programma staat hier.

Storycast
Een blijvende herinnering aan 150 Jaar Zeeuwse lijn is de ‘150 jaar Zeeuwse Lijn Storycast’ Presentator Joost Prinsen en zijn gasten vertellen in drie afleveringen over de geschiedenis van de Zeeuwse Lijn. Per aflevering wordt 50 jaar historie en opmerkelijke momenten behandeld. Zo gaat het bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp, over het bezoek van Tsaar Alexander de tweede aan Vlissingen en hoe het spoor de liefde met elkaar door de jaren heen verbond.