Utrecht,
18
april
2016
|
22:30
Europe/Brussels

4 dingen die je moet weten over poortjes Amsterdam Centraal

Update 12 september 2016:

Vanaf vandaag zijn de poortjes op Amsterdam Centraal gesloten tussen 5.00-7.00 uur. De komende weken zijn er medewerkers aanwezig bij de poortjes om reizigers te begeleiden. Reizigers zonder OV-chipkaart die naar de andere zijde van het station willen, kunnen die via de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel bereiken of via de IJ-passage. Deze passage bevindt zich tussen de westelijke en middelste reizigerstunnel in en is niet voorzien van toegangspoortjes.

Met ingang van 26 september zullen de poortjes ook tussen 23.15 en 1.00 uur sluiten. Dit betekent dat de poortjes vanaf dat moment van 23.15 - 7.00 uur gesloten zullen zijn.

------------------------------------------------------------------------------------------

Update 12 mei 2016:

De proef tussen 23.15-1.00 uur is afgerond. Op dinsdag 17 mei gaat een nieuwe proef van start met sluiting van de poortjes tussen 5.00-7.00 uur.

De bevindingen worden geevalueerd voordat de poortjes definitief sluiten. Hiervoor is nog geen datum vastgesteld.

------------------------------------------------------------------------------------------

1. Poortjes sluiten geleidelijk

Op station Amsterdam Centraal is NS in 2015 gestart met het geleidelijk sluiten van de poortjes. Sindsdien zijn de poortjes in de westtunnel van het station tussen 01.00 en 05.00 uur dicht. Met ingang van 18 april wijzigt dit tijdstip: alle poortjes op het station zijn dan tussen 23.15 en 05.00 uur gesloten. We starten met een proefperiode van een week om reizigers te laten wennen aan de nieuwe situatie. Als de proefperiode goed verloopt, dan blijven de poortjes gesloten.

2. Reizigers worden begeleid

De eerste weken zijn er extra medewerkers aanwezig op het station om reizigers te begeleiden. Op deze manier weert NS zwartrijders en wordt de veiligheid voor reizigers en medewerkers op het station en in de trein verhoogd. Bij de Service- en Informatiebalies op de stations Amsterdam Centraal, Amsterdam Sloterdijk en Schiphol Airport en in de treinen die Amsterdam Centraal aandoen, attenderen wij (internationale) reizigers de eerste weken op het sluiten van de poortjes en het gereedhouden van hun vervoerbewijzen om uit te kunnen checken. Reizigers openen de poortjes door in en uit te checken met hun eenmalige of OV-chipkaart met een geldig NS-reisproduct en voldoende saldo (€10 of €20). Beschikken zij over een e-ticket of internationaal ticket, dan checken zij niet in en uit; zij openen de poortjes met de vierkante barcode.

Reizigers zonder OV-chipkaart of zonder OV-chipkaart met voldoende saldo en/of geldig NS-reisproduct kunnen de andere zijde van het station bereiken via de Cuijperspassage, de nieuwe loop- en fietsroute naast het station. Dit is een korte looproute van zo’n 3 tot 5 minuten.

3. Reizigers voelen zich veiliger

Na een aantal pilots in 2014, zijn vorig jaar op steeds meer stations poortjes in gebruik genomen en daarmee alleen nog toegankelijk met een geldig vervoerbewijs. Behalve op Amsterdam Sloterdijk (planning 2017) en Amsterdam Centraal zijn op de overige Amsterdamse stations de poortjes al gesloten. De eerste resultaten op die stations laten een positief effect zien; minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers. Op stations met gesloten poortjes waardeert 90% van de reizigers de veiligheid met een rapportcijfer ‘7 of hoger’. Op stations zonder poortjes bedraagt het percentage reizigers dat een ‘7 of hoger’ geeft 81%.

4. Reizigers vergeten niet meer uit te checken

Meer reizigers zien de voordelen van de poortjes, hun mening over de poortjes wordt positiever. Ze zien poortjes vaker als een effectief middel om niet te vergeten in- of uit te checken.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.