Utrecht,
03
mei
2022
|
10:22
Europe/Brussels

4 mei twee minuten stilte en 5 mei langere treinen naar Bevrijdingsfestivals

Op 4 mei herdenkt NS de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei brengen we weer vele bezoekers per trein naar de verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland. 

Alle treinen staan tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20.00 uur twee minuten stil. Ook op de 400 stations en in de stationswinkels wordt dan stilte in acht genomen. Op deze manier wil NS haar reizigers de gelegenheid geven om op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken.

download
4 mei Dodenherdenking in de trein

Als blijk van betrokkenheid en respect, dragen veel machinisten en conducteurs op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform; het officiële symbool van herdenken en vieren.

Herdenkingen op stations

Op diverse stations vinden op 4 mei herdenkingsbijeenkomsten plaats. Hier kunnen reizigers en spoormedewerkers de slachtoffers herdenken. Dit kan op station Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Den Haag Centraal, Arnhem Centraal, Alkmaar, Haarlem en Nijmegen. Op Utrecht Centraal speelt na de twee minuten stilte de NS Harmonie het Wilhelmus.

Op station Amsterdam Centraal wordt op 4 en 5 mei een theatervoorstelling gehouden in de Koninklijke Wachtkamer, georganiseerd door Theatergezelschap Blond&Blauw. Dit is onderdeel van het programma van Theater na de Dam. Op 5 mei is de voormalige 3e klas Wachtkamer het podium voor Huizen van Verzet, waarbij drie verhalen worden verteld onder de titel De sporen van Amsterdam Centraal.  

Herdenking spoormedewerkers

Naast de gelegenheid tot herdenken om 20.00 uur, vindt op woensdag 4 mei de jaarlijkse herdenking bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel plaats. Medewerkers en gepensioneerden van NS en ProRail herdenken de 477 medewerkers die bij het uitoefenen van hun werk tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Deze herdenkingsplechtigheid vindt om 12.50 uur plaats naast het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark te Utrecht. Er worden kransen gelegd door de directie van ProRail, de directie van NS, vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel.

Bevrijdingsfestivals 5 mei

Op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag. Om zo veel mogelijk feestvierders per trein naar de grootste Bevrijdingsfestivals te brengen, rijden we op diverse trajecten langere treinen. Ook zijn er extra medewerkers aan het werk om reizigers te begeleiden. Festivalgangers raden we aan de NS Reisplanner te checken om voorbereid op reis te gaan. Daarnaast  informeren we ze om rekening te houden met grote drukte op de trajecten richting de grootste Bevrijdingsfestivals, zoals Zwolle, Haarlem en Ede-Wageningen.