Utrecht,
24
mei
2016
|
16:19
Europe/Brussels

5 vragen over bedelen in de trein

Nieuw is het verschijnsel zeker niet, maar de laatste tijd neemt bij politie en NS het aantal (online) meldingen van bedelen in de trein toe. Daarom 5 vragen over dit fenomeen:

1. Mag het? Nee. Wij vinden dit vervelend en hinderlijk voor onze reizigers. In de huisregels van NS staat dat mensen in de trein de "orde, rust, veiligheid of goede bedrijfsgang" niet mogen verstoren. Het verbod kent daarnaast een wettelijke basis. In artikel 72 van de Wet Personenvervoer 2000 staat dat je dan mag optreden.

2. En? Wordt er opgetreden? Ja. Als conducteurs bedelaars op heterdaad betrappen, kunnen zij hiervoor een boete uitschrijven. Dat geldt ook voor het neerleggen van zakdoeken met een briefje. Voorwaarde is dat een conducteur of veiligheidsmedewerker van NS het zelf ziet gebeuren. Samen met de politie brengen wij in kaart waar bedelen veel voorkomt en zorgen dat daar meer gecontroleerd wordt door collega’s van NS en politiemensen (al dan niet in burgerkleding). Hierdoor wordt de kans groter dat bedelaars tegen de lamp lopen en kunnen worden beboet of aangehouden. Wegens de toename in het aantal meldingen, voeren we op dit moment extra van dergelijke acties uit.

3. Helpt dat? Ja, we zien dat bedelaars trajecten mijden als ze weten dat daar extra gecontroleerd wordt. De kans bestaat dat ze vervolgens opduiken op een ander traject. Het is lastig om het fenomeen in z’n geheel uit te bannen, vooral als ze een geldig kaartje hebben.

4. Neemt het aantal bedelaars toe? We zien dat de laatste tijd het aantal meldingen toeneemt. Dat kan ook komen door onze oproep om meldingen via Twitter te doen. Soms wordt dan in een coupé tien keer melding gemaakt van één bedelaar. Omgekeerd zijn er ook bedelaars waarvan geen melding wordt gemaakt. Over heel 2015 zijn er 30 mensen door de politie voor bedelen beboet; in de eerste vier maanden van dit jaar staat de teller op 29. Dat is reden voor NS en de politie om extra controles uit te voeren.

5. Wat kunnen reizigers doen? Het beste advies is: geef geen geld en maak melding bij NS. Melden kan ter plaatse of via onze Klantenservice. Sommige mensen vinden het ongemakkelijk om de briefjes met persoonlijke teksten te negeren of niks te geven. Soms vragen conducteurs bij het omroepen om geen geld te geven aan bedelaars. Door geld te geven wordt het bedelen in treinen beloond. Veel bedelaars maken deel uit van een georganiseerd verband dat hier geld aan verdient. Dankzij jullie meldingen, kunnen wij samen met de politie gericht optreden.

Reacties 1 - 20 (21)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
John Doe
12
November
2016
Ik vind dat de NS hier veel assertiever in moet zijn; omroepen in de treinen dat er absoluut geen geld gegeven moet worden, en dat mensen het gelijk melden als dit wel gebeurd. Ook posters op stations en/of een social media campagne. Het is belachelijk dat het semi-getolereerd wordt dat dit soort derde wereldland parktijken hier plaats vinden.

Dit verhaal staat met mooie verhalen en beloftes, maar de realiteit is dat ik ze soms meerdere keren per week in de trein op hetzelfde traject zie, ik hier altijd braaf een melding van maak, maar er nooit een NS/politie medewerker komt kijken.

Meldingen gelijk oppakken, camera beelden erbij zodat er foto's van het gezicht beschikbaar zijn, en opsporen. Eerste keer een flinke boete, en doen ze het nog een keer stationsverboden. Blijven ze komen ondanks dat, dan gaan ze maar een tijdje de cel in. Dit soort georganiseerde mafiapraktijken moeten kei en keihard te kop in gedrukt worden voor het escaleert.
Miranda
03
October
2016
Zakdoekjesterrorisme! Traject Haarlem-Amsterdam kom ik ze dagelijks tegen. Meld het altijd braaf als ik uitstap want de conducteur(s) is tijdens traject onvindbaar. In elke coupé een meldknop zou een idee zijn. Of net als in de Pathébioscoop een smsnummer waarmee je coupénummer door kan geven. Ikzelf spreek ze altijd aan dat wat ze doen verboden is, maar zie genoeg mensen alsnog geld geven.
Theo
13
July
2016
In Amsterdam kwam ik ooit eens een bedelaar tegen vlakbij de bakker, en die had schimmels op de armen zitten. Doet de G.G.D. niks aan dit probleem? Ik dacht dat ze geregistreerd stonden bij de G.G.D. of dat de politie een bepaald team had die ze dan herkent. vaak kopen ze van dat geld dat ze van bedelen krijgen alcohol of drugs van. Er kunnen ook Oost europese bendes bij betrokken zijn. De P.V.D.A. zei dat het ging om een groep kwetsbare mensen maar ze moeten er maar iets op zien te vinden zoals dat ze ergens terecht kunnen of dat ze van hun verslavingsproblematiek af komen. Ik dacht dat door de komst van de O.V. chipkaart er minder onbevoegden en zwervers op stations zaten. Die zaten daar dan zo ineengedoken te zitten. Dan kwam er ook wel eens een straatpsychiater van de G.G.D. en die sprak hun aan en soms waren ze niet eens aanspreekbaar. waarschijnlijk zwervers daklozen met katatone schizofrenie die daar in onbeweeglijke toestand bleven zitten. Tegenwoordig gaan die instellingen ook allemaal weg waardoor er meer verwarde en agressieve mensen die daar voorheen in zaten op straat terecht komen. Mensen die al een hele lange tijd de zelfde kleren aan hebben. Wel drie maanden lang de zelfde kleren aanhebben en dat die kleding aan de huid vastplakt.maken dat zij hun natje en hun droogje krijgen en verder zijn er voor verslaafden die hun verslaving niet af kunnen zweren de Domus huizen in de stad zoals in Amsterdam waardoor de overlast is afgenomen. Ze hebben dan een vaste stek, en een vaste plek. .
Geertje
13
July
2016
Denk dat ik maar weer met de auto ga reizen.
Ben best bang van die gasten en ook kei-vervelend als ze bij de supermarkt staan te bedelen.

NS etc. GRAAG IN PAAR TALEN HERHAALDELIJK WAARSCHUWEN/OMROEPEN IN DE TREINEN DAT JE NIETS MOET GEVEN, lijkt mij het enige dat uiteindelijk zal helpen hiertegen.
Bij volgend station meteen uit de trein zetten.
Maak het ze maar moeilijk a.u.b.
Jasper
01
June
2016
Als dit bedelen een strafbaar feit betreft mag iedere burger deze personen op heterdaad betrapt aanhouden en onverwijld overdragen aan een opsporingsambtenaar. Misschien waard om hier wat meer energie in te steken??
Daan90
31
May
2016
Kwam je deze criminelen eerst nog tegen in Parijs, Barcelona of Rome, nu is Nederland aan de beurt...
Is er overleg met de politiek om dit probleem aan te pakken? Het zou mooi zijn als deze figuren uit Nederland gezet kunnen worden, want ik denk niet dat ze een geldige verblijfsvergunning hebben.
Tinus R
26
May
2016
Ach beste mensen, gun die arme lui toch ook wat. Bijvoorbeeld een leuk, kleurig shirt van voetbalclub 'X' als de eindbestemming van de trein stad 'Y' is. Wel tegen de beste bedelaar zeggen dat hij het meteen aan moet doen! Met zoveel mensen in de trein, bent u vast creatief genoeg om 'X' en 'Y' in te vullen. Gaat dit te ver? Schrijf zelf een briefje dat u geen geld meer heeft, zelfs nog armer bent. Poog daarna uw eventuele recentelijk gebruikte zakdoek van de hand te doen.
Mehh
25
May
2016
Zakdoekjes in de brand steken en ze een baan als brandweerman aanbieden schijnt te helpen
Laurens
25
May
2016
Inmiddels meerdere keren goed optreden van conducteur of veiligheidsmedewerker gezien. Oftewel: een boete en een enkele richting uitgang van het station.
Peet
25
May
2016
Ik zie ze vaak tussen 15.00 en 17.00 tussen Hilversum en Amersfoort. als je doet alsof je slaapt leggen ze vaak niks neer.
Babs
25
May
2016
Standaard in treinen rond bijv Parijs en Rome..trekt nu door naar Nederland. Er zijn genoeg mensen die iets geven en het zo lucratief maken. Het is simpel, geen controle in de trein, dus dit probleem wordt niet opgelost. Dat krijg je als je conducteurs wegbezuinigd..
Boetes betalen ze zowiezo niet en arresteren lachen ze om...gratis maaltijd en na een paar uur weer buiten. Als ze dit niet doen staan ze, net als in België bij iedere supermarkt te bedelen....

Altijd gezellig...reizen met het OV. Het kost wat maar dan heb je ook niks.
Arnie
25
May
2016
Met de prijzen die de NS vraagt voor een ritje in het onrendabelen-vervoer moeten ze wel een kapitaal bij elkaar bedelen om überhaupt break-even te draaien. Aannemende dat ze een kaartje hebben natuurlijk (ha ha).
Zou me ook niets verbazen als supermarkten ineens aardig wat pakketten papieren zakdoekjes missen uit hun schappen. Is dat al onderzocht?
Erik
25
May
2016
@Peter de Silva: Daarom stoppen met Schengen en grenscontroles weer invoeren. Dan kunnen we gewoon mensen uitzetten die dan ook echt niet meer het land in komen. Dit gedoe is het zoveelste gevolg van de open grenzen.
Robert Raar
25
May
2016
Wel weer belachelijk dat dit dus door een conducteur moet worden vastgesteld: Die zelfde conducteur die dus NOOIT te vinden is als er problemen zijn, omdat ze zichzelf opsluiten in hun hok, of ze samen met de meester (bestuurder van de trein) aan het hangen zijn.
Als je, zelfs met video beelden, dit niet kan aankaarten bij de NS, ga ik toch maar eens uitkijken naar een andere vorm van vervoer: Ik word dood-, maar dan ook doodziek van dit soort bedelaars.
Lilia
25
May
2016
Sinds kort moet ik twee keer per week met de trein.
Welke trein ik ook neem er zit altijd minimaal een bedelaar in.
Zeer irritant.
Hopelijk treed de NS daadkrachtig op door conducteurs eens wat vaker te laten lopen.
Patricia
25
May
2016
Op het moment dat je je portemonnee pakt om ze geld te geven kijken ze heel goed waar je je portemonnee daarna terug stopt. In 9 van de 10 gevallen leg je die bovenop je andere spullen in je tas dus voor hen gemakkelijker om bij te komen. Ze hebben slechts een fractie van een seconde nodig om je af te leiden en als je eenmaal de trein uit bent, blijkt vaak dat je hele portemonnee gerold is. Niks geven dus aan deze mensen. Het zijn de betere zakkenrollerroma's en door je goedheid word je zelf slachtoffer van deze criminele praktijken.
Jan
25
May
2016
Handhaving is een dure zaak en de bedelaars blijven er niet voorgoed door weg. Zolang mensen geld blijven geven, blijven ze bedelen. Dat de conducteur oproept om niet aan bedelaars te geven is alvast een hele goede stap, blijf dat vooral doen. Misschien ook voorlichtingsposters ophangen, met tips over hoe mensen kunnen omgaan met zo'n bedelverzoek; wat ze kunnen zeggen of doen.
tom van dee
25
May
2016
Die gasten zijn vaak vreselijk agressief. Ik roep altijd hulp in van medereizigers. Ik heb al een keer gehad dat ik bijna mijn mobiel kwijt was bij het bellen van de politie hierover. Ik vind dat er veel te weinig opgetreden wordt door zowel politie als ov-bedrijven. Wanneer komt er een landelijk actieplan?
Peter de Silva
24
May
2016
Boete? Laat me niet lachen. Ze zijn illegaal en hebben geen adres. Dus betaald wordt er toch niet. Wat dan? Arresteren. Ze staa n zo weer buiten en gaan vrolijk door. Het land uitzetten? Ze zijn zo weer terug. Nee, de enige optie is uitgebreid waarschuwen voor dit soort lastposten in de trein, in elke wagon, op stations e.d. Hoe meer hoe beter. Misschien dat de criminele organisatie die er achter zit iets gaat voelen.
René Valk
24
May
2016
Beste NS,
In en op Station Eindhoven kom je ze vaak tegen ! deze criminelen worden met grote Mercedessen aan het station afgezet en opgehaald. Als je met 2 volwassenen (geen NS of politiepersoneel) getuige bent van dergelijke bedelacties kan er dan echt geen aangifte worden gedaan ??