Eindhoven,
22
augustus
2023
|
09:12
Europe/Brussels

6 weken geen treinen op stations Zevenbergen en Oudenbosch: NS zet bussen in

Tussen maandag 28 augustus en 10 oktober stoppen er geen treinen op de stations Zevenbergen en Oudenbosch. Vanwege veiligheidsredenen heeft ProRail aan NS opgedragen tijdelijk niet te stoppen in beide plaatsen. NS zet bussen in. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd. 

Tot en met 10 oktober rijden er bussen in Zevenbergen en Oudenbosch. Tussen 07:00 en 19:00 uur rijden er vier stopbussen per uur in beide richtingen tussen Roosendaal - Oudenbosch - Zevenbergen - Lage Zwaluwe. In de avond en weekenden zijn het twee stopbussen per uur. 

Veiligheid
Afgelopen juli is het ProRail niet gelukt om alle werkzaamheden aan het spoor uit te voeren. Er konden meerdere wissels niet weggehaald worden, maar het spoorbeveiligingssysteem gaat er al vanuit dat de wissels weg zijn. De instellingen van het veiligheidssysteem komen dus niet overeen met de daadwerkelijke situatie. 

Om de veiligheid op overwegen te kunnen blijven garanderen zijn vervolgens alle seinen in automatische stand gezet. Dit betekent dat de seinen geen onderscheid meer maken tussen doorgaande treinen en treinen die stoppen. Als een Sprinter op een station stopt, gaat de overweg al dicht. Daardoor liggen de overwegen in Zevenbergen en Oudenbosch langer dicht dan normaal. Om te voorkomen dat men in de verleiding komt de gesloten overweg over te steken, zijn de afgelopen weken verkeersregelaars ingezet door ProRail. 

Vanaf maandag 28 augustus starten de scholen weer. Het gebruik van de overwegen neemt dan toe. Ook zijn er pieken van schoolgaande jeugd die de overwegen gebruiken. De inzet van de verkeersregelaars bij de overwegen is dan niet langer voldoende om de veiligheid te waarborgen.  Aangezien het ook niet mogelijk is het veiligheidssysteem aan te passen, mogen de Sprinters tussen Roosendaal en Lage Zwaluwe niet stoppen in Zevenbergen en Oudenbosch. Tussen 30 september en 11 oktober worden alsnog de wissels weggehaald. Daarna mogen de Sprinters weer stoppen op beide stations.

Meer informatie is hier te vinden.