Utrecht,
23
september
2020
|
13:52
Europe/Brussels

66e Sprinter gemoderniseerd

Treinen zijn voorzien van rolstoeltoegankelijk toilet en schuiftrede

Samenvatting

Treinreizigers komen ze steeds vaker tegen: de vernieuwde sprinters met een schuiftrede en rolstoeltoegankelijk toilet. Inmiddels zijn 66 van de 131 Sprinters (type Sprinter Light Train) vernieuwd en daarmee zijn we over de helft. Met de vernieuwing biedt deze trein het hoogste niveau van toegankelijkheid en nog meer comfort, passend bij de wensen van al onze reizigers

NS laat de 131 Sprinters vernieuwen door het consortium Bombardier Siemens Lighttrain. Dit gebeurt in de werkplaats van Talbot Services in Aken. Per set van twee gaan de treinen naar de werkplaats in Aken, waar de helft van deze treinen destijds ook is gebouwd door Bombardier. Na een paar weken keren de treinen stuk voor stuk weer terug.

Naast een groot rolstoeltoegankelijk toilet en aan weerszijden van het balkon een schuiftrede krijgt de trein twee gemarkeerde plaatsen voor rolstoelen, een plek voor twee fietsen en een speciale noodknop, call for aid. Met deze knop krijgt de reiziger, in geval van nood, direct contact met de machinist. Voor mensen met een visuele beperking is tactiele (=voelbare) en auditieve (=hoorbare) informatie aangebracht zodat zij zo goed mogelijk op de tast hun weg kunnen vinden in en rond het toilet.

Vorig jaar hebben we in deze Sprinters alle stoffen stoelbekleding vervangen door nieuwe kunstleren zittingen voor meer comfort voor onze reizigers. Naar verwachting zijn alle 131 Sprinters eind 2021 vernieuwd.