Utrecht,
16
februari
2022
|
10:42
Europe/Brussels

7 dagen geen treinen maar bussen rond Hoorn vanwege werkzaamheden

Samenvatting

In de voorjaarsvakantie van maandag 21 tot en met zondag 27 februari rijden er bussen in plaats van treinen op de trajecten Hoorn – Heerhugowaard, Hoorn – Enkhuizen en Hoorn – Purmerend Overwhere in verband met ingrijpende werkzaamheden van ProRail aan het spoor. Op zaterdag 26 en zondag 27 februari is er ook geen treinverkeer tussen Purmerend Overwhere en Zaandam. De Intercity tussen Alkmaar en Den Helder blijft wel rijden. NS raadt reizigers aan om voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd van circa 30 minuten.

Werkzaamheden ProRail

  • Van maandag 21 februari tot vrijdag 25 februari wordt er gewerkt in Hoorn aan het spoor. Er worden wissels vervangen en op het emplacement van Hoorn en richting Enkhuizen wordt er gewerkt aan de treinbeveiliging.
  • Op zaterdag 26 en zondag 27 februari wordt er gewerkt tussen Hoorn, Purmerend en Enkhuizen. De werkzaamheden bestaan uit spoorvernieuwing en vernieuwing van dwarsliggers.
  • Op station Obdam werkt ProRail aan het onbeveiligde overpad. Er wordt gewerkt van maandag 21 februari tot en met woensdag 25 februari. De werkzaamheden vinden aaneengesloten plaats. Vanwege de veiligheid voor reizigers wordt het overpad beveiligd met automatische overpadbomen (AOB). Naast het werk aan het overpad wordt er ook gewerkt aan het spoor.
  • ProRail gaat werken aan de perrons van station Bovenkarspel- Grootebroek. Zodat reizigers een gelijkvloerse instap krijgen vanaf het perron in de trein. Dit is volgens de Europese regelgeving en Nederlandse afspraken voor de toegankelijkheid van het spoor. Er wordt gewerkt van maandag 21 februari tot en met zondag 27 februari einde dienstregeling. Ook deze werkzaamheden vinden aaneengesloten plaats.

Reisinformatie/-advies
Maandag tot en met vrijdag rijden er snelbussen tussen Enkhuizen - Hoorn – Zaandam. Daarnaast rijden er ook stopbussen tussen Enkhuizen – Hoorn – Purmerend Overwhere. In het weekend rijden deze door naar Zaandam. En stopbussen tussen Hoorn – Obdam – Heerhugowaard. In het weekend rijden deze al vanaf Enkhuizen.

NS raadt reizigers aan om voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd van circa 30 minuten. De vertrektijden van de bussen en de extra reistijd zijn vanaf ongeveer 10 dagen van tevoren verwerkt in de Reisplanner.

Reizigers worden door NS via verschillende communicatiemiddelen geïnformeerd, zoals vooraankondigingsborden op de stations, via de schermen in de trein, reisinfo-posters op de stations, omroepberichten op de stations en in de trein, en een e-mail aan vaste klanten.

Werkzaamheden tijdens vakantieperio
NS en ProRail proberen de ingrijpende werkzaamheden zoveel mogelijk in de vakanties te plannen. Omdat er dan is er minder reizigers hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Planning van werkzaamheden
Ook in 2022 werkt ProRail aan het spoor. Hierbij gaat het om nieuwbouw, maar ook om groot onderhoud. Met als doel het spoor betrouwbaar te houden én te voorkomen dat het aantal onverwachte storingen toeneemt. Hierbij ook rekening houdend met het groeiend aantal reizigers in de toekomst en het intensiever gebruik van het spoor. NS en ProRail hebben afgesproken om de noodzakelijke spoorwerkzaamheden zoveel mogelijk te combineren, om het aantal periodes met hinder voor treinreizigers te beperken. NS informeert treinreizigers van tevoren via verschillende kanalen. Zo weten zij tijdig dat er werkzaamheden zijn en kunnen zij bij het plannen van hun reis hier rekening mee houden.