Utrecht,
05
december
2023
|
10:33
Europe/Brussels

9 dagen werkzaamheden rond spoor Schiphol: aangepaste dienstregeling

9-10/12 geen treinen Schiphol-Sloterdijk en Schiphol-Amsterdam Zuid/RAI

Samenvatting

In het weekend van 9 en 10 december en vanaf woensdag 13 tot en met dinsdag 19 december werkt ProRail opnieuw aan het spoor rond Schiphol Airport. In het weekend wordt er tot maandagochtend 11 december 5.00 uur ook gewerkt op het traject Schiphol – Amsterdam Sloterdijk en Schiphol – Amsterdam Zuid en RAI. Daardoor kunnen er op deze trajecten geen treinen rijden. NS zet bussen in en reizigers kunnen op enkele trajecten gebruikmaken van GVB-metro’s met hun NS-vervoerbewijs. 

Van 13 tot en met 19 december werkt ProRail aan het spoor in de Schipholtunnel en op het perron waar ze opgangen vernieuwen. Als gevolg hiervan is een aantal sporen niet beschikbaar en wordt de dienstregeling van, naar en via Schiphol aangepast. We vinden het erg vervelend dat onze reizigers hinder ervaren door deze werkzaamheden. Zo kunnen er minder treinen rijden dan reizigers van ons gewend zijn. Ook kunnen treinen drukker zijn en van andere sporen vertrekken en moeten reizigers soms extra overstappen. Dit betekent ook een langere reistijd. We adviseren reizigers om voor vertrek de reisplanner te checken voor het meest actuele reisadvies.

Reisadvies

Zaterdag 9 tot maandag 11 december 5:00u

  • Het hele weekend rijdt het nachtnet anders. Er rijden stopbussen op de trajecten Schiphol Airport – Amsterdam Zuid – Amsterdam RAI en Schiphol Airport – Amsterdam Lelylaan – Amsterdam Sloterdijk.
  • Zaterdag 9 december rijden er overdag snelbussen op het traject Schiphol Airport – Amsterdam Zuid.
    Zondag 10 december gaat de nieuwe dienstregeling in, dan rijden er snelbussen op het traject Schiphol Airport – Amsterdam Holendrecht en Schiphol Airport – Amsterdam Zuid.
  • Vanaf Amsterdam Zuid kunnen reizigers met hun NS-vervoerbewijs overstappen op de metro richting RAI, Sloterdijk of Centraal. Of per trein richting Almere en Amersfoort en verder.

Woensdag 13 tot en met dinsdag 19 december

  • Geldt een aangepaste dienstregeling. We adviseren reizigers rekening te houden met minder treinen, aangepaste vertreksporen, overstappen en extra reistijd. En voor vertrek de reisplanner te checken voor het meest actuele reisadvies.

Werkzaamheden ProRail

ProRail vervangt het hele spoor in de Schipholtunnel. Daarom zijn er tot 2028 regelmatig werkzaamheden rond en op station Schiphol Airport. Ook dit weekend wordt er op verschillende plaatsen aan het spoor gewerkt. Vooral tussen Riekenpolder en Schiphol. Hierdoor kunnen er geen treinen rijden tussen Schiphol Airport en Amsterdam. 

Waarom deze werkzaamheden?

Station Schiphol Airport is een druk station met veel treinen en treinreizigers. Daarom moet het spoor rondom Schiphol goed onderhouden worden. Dat doet ProRail met het project Groot Onderhoud Schiphol zodat het spoor en de tunnels weer veertig jaar mee kunnen. Met het project Multimodale Knoop Schiphol wordt meer ruimte op de perrons gecreëerd voor de groeiende stroom treinreizigers. Door bijvoorbeeld hellingbanen weg te halen en te vervangen door vaste trappen. Deze projecten lopen gelijk op zodat de hinder voor reizigers zo kort mogelijk duurt. De vervanging van de hellingbanen en roltrappen is komend voorjaar gereed. De andere werkzaamheden lopen nog door tot 2028.