Utrecht,
29
januari
2016
|
16:41
Europe/Brussels

92 jarige oud perronopzichter doet laatste 'inspectie' voor opening Den Haag Centraal

“Prachtig mooi licht”. De 92 jarige oud perronopzichter Jaap Bolier wordt rondgeleid door locatiemanager Jack Mols op Den Haag Centraal. Jaap heeft van 1948 tot 1986 op station Den Haag Centraal gewerkt. "Er is veel veranderd sinds die tijd, maar als ik het over mocht doen zou ik maar wat graag op dit bijzonder mooie station werken", zegt hij.

Komende maandag wordt het station officieel geopend met een muzikaal programma. Als primeur hebben we geregeld dat onze oud collega Jaap Bolier, die 42 jaar voor NS werkte en nog altijd fervent fan is van de trein, een rondleiding krijgt op Den Haag Centraal.

Gisteren was de grote dag en hij is onder de indruk van de verandering die Den Haag Centraal heeft doorgemaakt. Winkels, stationshuiskamer, OV servicewinkel en een piano; het vernieuwde station Den Haag Centraal voldoet aan de faciliteiten van een modern OV knooppunt. Een heel ander beeld dan vroeger. “Toen kwam men met een kar het station op rijden om koffie en koeken te verkopen”, geeft Jaap aan.

In de tijd van Den Haag Staatsspoor heeft hij de koningin nog mogen begeleiden naar de Koninklijke wachtkamer. Deze is voor de verbouwing van het station in 1975 verplaatst naar het spoorwegmuseum waar de wachtkamer nog steeds te bezichtigen is.

Naast dat Jaap genoot van het station was er ook een weerzien met een groep oud collega’s. Enkelen van hen heeft hij zelf opgeleid en werken nog steeds bij NS. Noel Baggen is nu manager bij de OV Servicewinkel, maar kwam met zijn 21 jaar onder de vleugels van Jaap in dienst bij NS. “Het is fantastisch om Jaap hier terug te zien. Hij heeft altijd zo hard gewerkt voor dit station”, vertelt Noel. Hij legt Jaap uit dat in de OV Servicewinkel reisadvies wordt gegeven voor bus, tram, Randstadrail en OV fiets.

Van de begane grond gaan we met de lift richting het dak. Vanaf het balkon kunnen we het grote glazen dak in wiebertjes-motief net niet aanraken. Al leunend op de railing geniet Jaap van het uitzicht over ‘zijn’ oude station, waar hij reizigers druk in de weer ziet en er elke minuut wel een trein of tram in en uit het station rijdt. Dat was vroeger wel anders. “Als ik opnieuw zou moeten beginnen dan zou ik zeker hier willen werken. Het ziet er prachtig uit”, aldus Jaap.

De laatste bestemming van de rondleiding is de stationshuiskamer waar hij met zijn oud-collega’s bijpraat en foto’s bekijkt van vroeger. “Een onvergetelijke dag is het voor mij”. Ik begeleid hem naar de taxi die hem naar zijn huis brengt. Hij kijkt nog even om en stapt met brede glimlach in de taxi. Het station is met veel trots goedgekeurd.

De opening van station Den Haag Centraal is maandag 1 februari.