Utrecht,
14
december
2022
|
08:01
Europe/Brussels

Aan de slag met jouw initiatief op een station? NS en ProRail zijn op zoek naar maatschappelijke partners

Samenvatting

Wil je aan de slag met een goed idee om jouw station nog beter te maken? Dan denken NS en ProRail graag met je mee. Vanaf vandaag kunnen omwonenden, sociale ondernemers, gemeenten en andere maatschappelijke partners die met hun initiatief een bijdrage willen leveren aan het station terecht bij het online loket oponsstation.nl.

Inmiddels hebben al bijna negentig initiatieven, tijdelijk of permanent, een plek gekregen op stations door heel Nederland. Zo geven op dit moment bijvoorbeeld vrijwilligers Nederlandse taallessen op station Kapelle-Biezelinge, huist station Schin op Geul het kleinste spoorwegmuseum van Nederland en worden op station Winterswijk herintreders begeleid om terug te keren in de maatschappij met klussen op en rond het station.

Win-win-winsituatie 
“Wij krijgen bij elk initiatief veel positieve reacties en willen daarom nog meer van dit soort maatschappelijke initiatieven op onze stations verwelkomen”, aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie bij NS. “Ze maken het station levendig, meer onderdeel van de wijk en regio en meer gastvrij voor onze reizigers. Het is een win-win-winsituatie voor de initiatiefnemer, het station én de reiziger. Tot nu toe kwamen initiatieven vooral via via tot stand, met de website hebben we nu een eenvoudig loket waar iedereen met een goed idee terechtkan.” 

Meehelpen 
Achter de schermen is door NS en ProRail hard gewerkt zodat op elk station collega’s kunnen helpen met het meedenken en organiseren. Mette Janssen Groothuis, manager Ontwikkeling & Beleid bij ProRail: “We willen vandaag een duidelijk signaal afgeven: goede ideeën op het station zijn welkom en wij gaan je helpen. We hebben veel ervaring met het reilen en zeilen op en rondom het station, bijvoorbeeld over reizigersstromen en duurzaamheid”. Ook kunnen in sommige gevallen ruimtes in bruikleen gegeven worden.

In gesprek op station Almere Centrum 
NS en ProRail gaan ook zelf actief op zoek naar goede initiatieven. Zo kunnen geïnteresseerden met een goed idee voor de stations in Almere aanstaande zaterdag 17 december op station Almere Centrum van 10.00 uur tot 13.00 uur in gesprek gaan over hun initiatief met collega’s van NS en ProRail. Begin 2023 volgen ook speeddates met potentiële initiatiefnemers op andere stations.