Utrecht,
11
juli
2017
|
14:06
Europe/Brussels

Achter de schermen bij de Vierdaagse

Koningsdag, een concert van U2 en de Nijmeegse Vierdaagse hebben één ding gemeen: de evenementen trekken veel publiek, waarvan een groot deel met de trein komt. Hoe bereidt NS zich daarop voor? Een kijkje achter de schermen.

Vanaf zaterdag staat Nijmegen een week in het teken van de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten. Gedurende deze dagen trekt de stad zo’n 1,5 miljoen bezoekers. Ondanks dat de Vierdaagse al honderd keer plaatsvond en elk jaar op dezelfde manier gehouden wordt, is het nooit routine voor NS. Het voorbereiden van alle zaken op het station en in de trein begint voor NS negen maanden voor de start. Dan komt het team van betrokken collega's voor het eerst samen.

Op het station

Om te zorgen dat NS klaar is voor de toestroom van wandelaars, supporters, familie en feestvierders wordt er onder andere samengewerkt met ProRail en de andere vervoerders. Wat moet er dan allemaal geregeld worden op station Nijmegen? Denk hierbij aan het openhouden van de toiletten en de bagagekluizen, maar ook het laten branden van de verlichting op het station. Zo blijven ook de winkels op het station 24 uur per dag open in plaats van van 7.00 tot 22.30 uur.

Een speciale rol is weggelegd voor de twee vaste stationsomroepers op de laatste dag van de Vierdaagse. Gewapend met een mobiele omroepinstallatie loodsen zij reizigers de goede kant op, manen ze om door te lopen en voorkomen op deze manier opstoppingen op het station.

Het aantal reizigers dat weer uit Nijmegen vertrekt, is tijdens die week net zo groot als tijdens Koningsdag. In deze week zijn er twee drukke momenten op het station: het vertrek van de wandelaars vanaf 14.00 uur en het vertrek van de feestgangers vanaf 23.00 uur. NS-collega’s helpen bij de poortjes, bij de kaartautomaten en wijzen reizigers op het station de weg.

In de trein

Niet alleen op de stations, maar ook in de trein bereidt NS zich voor. In de week van de Vierdaagse vervoert NS 300.000 reizigers naar Nijmegen. Dit is 20 procent van het totaal aantal bezoekers. Om die reden zet NS tijdens de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra treinen in. Daarnaast krijgt de schoonmaak een extra impuls. Het schoonmaakteam van Care on Track reist mee om tijdens de rit afval zoals lege flesjes water, verloren startbewijzen en verpakkingen van lunchpakketten uit de trein te halen. De extra reiniging vindt ook plaats op de verschillende momenten dat een trein keert.

Tijdens en voorafgaand aan de treinreis van de vele wandelaars en feestvierders staat ook het communicatieteam op scherp. Bij de Vierdaagse informeert NS net als bij grote werkzaamheden. Via ns.nl/vierdaagse, de website van de Vierdaagse en de website van de Vierdaagsefeesten blijven reizigers op de hoogte. Daarnaast plaatst NS advertenties en hangt posters op om de reizigers te informeren. Op het station informeert NS reizigers met led-borden en via extra Reisinformatie-middelen.

Vierdaagseweetjes

  • 300.000 treinreizigers naar Nijmegen: 20% van totaal aantal bezoekers
  • 9 dagen reiniging 24 uur per dag
  • 18 medewerkers Veiligheid & Service dagelijks in Nijmegen
  • 45 extra treinen op zaterdag
  • 103 extra treinen + 20 nachttreinen op zondag
  • 33 extra treinen + 42 nachttreinen op maandag t/m donderdag
  • Vierdaagse dienstregeling op vrijdag met maximale inzet van en naar Nijmegen

De uitgebreide reisinformatie voor de Vierdaagse in Nijmegen lees je hier.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.