Utrecht,
25
september
2016
|
13:20
Europe/Brussels

Advies: check maandag gewoon in

NS adviseert reizigers nadrukkelijk om aanstaande maandag gewoon in- en uit te checken. We zouden het vervelend vinden als onze reizigers door onduidelijkheid onnodig een boete (uitstel van betaling) krijgen. Daarom: check altijd in en uit. Ook maandag. Graag leggen we uit waarom.

Iedereen die met de trein reist heeft een vervoersbewijs nodig. FNV heeft conducteurs opgeroepen om maandag geen kaartcontrole te doen. Toch hebben reizigers gewoon een vervoersbewijs nodig. Op het station is het een dag als alle andere en de poortjes werken zoals normaal. Daarbij loop je het risico dat je een conducteur tegen komt die niet aan de actie meedoet en wel controleert. Reizigers zonder vervoersbewijs zijn de ritprijs verschuldigd, met een verhoging van €50 en administratiekosten van €15. Dat kan daarom snel oplopen.

Waar gaat het over?

NS heeft 255 dubbeldekkers. Er zijn 20 gerenoveerde, korte dubbeldekkers (DDZ6) die wij niet flexibel kunnen inzetten omdat daarvoor een uitzonderingsregel geldt. Op de DDZ6 zitten twee hoofdconducteurs, terwijl dat voor alle andere korte dubbeldekkers één conducteur is. FNV wil vasthouden aan deze uitzonderingsregel van 2 conducteurs op deze 20 kortere dubbeldekstreinen. Lees ook: Hoe zit het met de DDZ6?

Dit maakt het bij verstoringen moeilijk om op het laatste moment alsnog een extra conducteur te vinden als plotseling alleen een DDZ6 beschikbaar is. Dan kan een trein van dit type soms niet vertrekken en kunnen reizigers niet mee. We willen deze oplossing in het belang van de reiziger doorvoeren.

NS heeft vrijdag een reactie gestuurd aan vakbond FNV.