Utrecht,
21
augustus
2017
|
11:57
Europe/Brussels

Al 30.000 fietsen in de grootste fietsenstalling van Nederland

Na twee weken proefdraaien is het eerste deel van de Stationspleinstalling op 21 augustus officieel geopend door Victor Everhardt (wethouder Stationsgebied gemeente Utrecht), Kees Rutten (regiodirecteur ProRail) en Heike Luiten (regiodirecteur NS). Sinds de ingebruikname op 7 augustus is er al bijna 30.000 keer een fiets gestald in de nieuwe stalling. Ook worden er dagelijks zo’n 250 OV-fietsen verhuurd.

De feestelijke opening van het eerste deel van de Stationspleinstalling is een belangrijke mijlpaal voor het realiseren van meer fietsparkeerplekken in het Stationsgebied. De huidige 6000 fietsparkeerplekken in de Stationspleinstalling worden de komende maanden aangevuld met nog eens 1500 stuks. Eind 2018 parkeren 12.500 fietsers hun fiets in de grootste stalling ter wereld; veilig, droog en dichtbij Utrecht Centraal Station. De gemeente Utrecht, ProRail en NS hebben gezamenlijk de Stationspleinstalling gerealiseerd. Samen zorgen zij voor een bereikbaar en toegankelijk Utrecht Centraal Station met aantrekkelijke, veilige en beter benutte fietsenstallingen onder het motto ‘Je fiets wil nooit meer anders’.

De Stationspleinstalling is dag en nacht open en de eerste 24 uur stallen is gratis. Bezoekers checken in met hun OV-chipkaart. Via de Midden- en Noordertunnel kunnen reizigers vervolgens direct naar de perrons toe. Op de bovenste verdieping van de stalling is een tijdelijke aansluiting met Hoog Catharijne richting de stationshal gemaakt. Begin 2018 kan men via het nieuwe Stationsplein naar Utrecht Centraal Station lopen.

Met de openstelling van de Stationspleinstalling wordt een gedeelte van de fietsparkeerplekken op het Smakkelaarsveld gefaseerd weggehaald. De fietsparkeerplekken gaan weg omdat er ruimte wordt gemaakt voor de aanleg van de bus-(tram)baan.

Meer info over de bouw van de Stationspleinstalling: cu2030.nl

Meer info over het stallen in de Stationspleinstalling: jefietswilnooitmeeranders.nl

Meer info over Ruimte voor de Fiets: prorail.nl