Utrecht,
16
oktober
2020
|
10:23
Europe/Brussels

Alle stations circulair in 2050

Als het aan NS, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester ligt, zijn alle stations in 2050 volledig circulair. De eerste ontwerpen voor dergelijke stations zijn nu als online expositie tijdens de virtuele Dutch Design Week te bekijken.

Via het What if Lab van Dutch Design Foundation hebben NS, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester Nederlandse designers gevraagd om met ons mee te denken: "Wat als… we alle kleine stations in Nederland circulair ontwerpen?". De ontwerpers kregen verschillende uitgangspunten mee, waaronder het voorkomen van verspilling, het hergebruiken van bestaande gebouwen, producten en materialen en de keuze voor hernieuwbare materialen. Uit alle ruim 40 inzendingen zijn vier ontwerpen van Nederlandse ontwerpstudio’s gekozen. Tijdens de virtuele Dutch Design Week presenteren Welling Architects, Studio Tjeerd Veenhoven, Scape Agency en Bygg Architecture & Design hun ideeën voor het meest circulaire station van de toekomst.

Bekijk hier de online en gratis expositie.

Circulair ondernemen bij NS
NS wil het gebruik van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk beperken en de grondstoffen die we gebruiken zo lang mogelijk in de kringloop houden. Onze doelstelling is om in 2030 circulair in te kopen, onze materialen maximaal te (her)gebruiken en geen afval meer op kantoren, werkplaatsen en treinen te hebben. Ter illustratie, na 20 jaar trouwe dienst geeft NS dubbeldekstreinen een flinke opknapbeurt, zodat de treinen nog eens 20 jaar mee kunnen. Bij het opknappen van deze treinen krijgt inmiddels 99% van de materialen een tweede leven. Ook voor onze reizigers maakt NS het gebruik van minder plastic graag mogelijk. Bijvoorbeeld door het plaatsen van watertappunten op stations waar reizigers gratis water kunnen tappen in een eigen beker of fles. Lees hier meer over circulair ondernemen bij NS.