Utrecht,
25
november
2021
|
09:00
Europe/Brussels

Alle stations in Almere hebben nu een AED, eind dit jaar heel Flevoland

Samenvatting

NS en ProRail hebben een AED op alle stations in Almere geplaatst. De afgelopen maanden plaatsten de spoororganisaties samen met de Hartstichting al verschillende AED’s op stations in het hele land. In totaal worden er 715 geplaatst. Eind dit jaar volgt station Dronten, dan zijn alle stations in Flevoland voorzien van een AED.

Landelijk dekkend netwerk
Tot afgelopen zomer waren er AED’s op 50 stations. Door het aanbod van AED’s uit te breiden willen we een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu. NS en ProRail bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.

Ook voor de omgeving
In maar liefst de helft van alle stations vervullen de AED’s een extra functie: ze dekken een zone in de omgeving van het station af waar nu nog geen AED is die dag en nacht beschikbaar is en is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu.

Irma Winkenius, Regiodirecteur NS: “Volgens de Hartstichting krijgen circa 17.000 mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start, liefst met de inzet van een AED. De nieuwe AED is te gebruiken op het station, maar ook in de omgeving van het station.”

Floris Italianer, Directeur van de Hartstichting: “Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving. NS en ProRail dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.'' 

Levens redden
Harro Homan, Regiodirecteur ProRail: “Door AED’s te plaatsen op treinstations zorgen we ervoor dat mensen in de omgeving van het station een grotere kans hebben op overleving bij een hartstilstand. Dat gebeurt samen met de vrijwilligers van HartslagNu, die weten hoe ze het apparaat moeten bedienen en die dag en nacht beschikbaar zijn om levens te redden.”

Dekking in heel Flevoland
Bij een hartstilstand telt elke minuut. Door binnen 6 minuten 112 te bellen, te starten met reanimeren en een AED aan te sluiten, is de overlevingskans het grootst. Daarom werken NS, ProRail, en gemeenten en de Hartstichting samen om op alle stations in Nederland een AED te plaatsen. In Flevoland is het bijna zo ver. Na alle stations in Almere volgt eind dit jaar station Dronten. Dan zijn alle stations in Flevoland voorzien van een AED. De AED’s op station Almere Centrum en Lelystad Centrum zijn dan nog niet aangesloten op het netwerk van HartslagNU, maar worden daar vervolgens ook op aangesloten.