Goes,
04
juli
2022
|
12:15
Europe/Brussels

Alle stations in Zeeland aangesloten op het reanimatieoproepsysteem HartslagNu

Alle stations in Zeeland hebben een AED. Zojuist onthulden ProRail en NS een nieuwe AED op station Goes. Hiermee zijn alle stations in Zeeland aangesloten op het reanimatieoproepsysteem HartslagNu, wat betekent dat de gehele omgeving gebruik kan maken van deze AED. Aansluitend kregen reizigers en vrijwilligers een gratis reanimatiecursus zodat zij in geval van nood mensen met een hartstilstand kunnen helpen.

"Deze maanden willen NS en ProRail op alle stations AED’s plaatsen, in totaal 575 AED’s", zegt regiodirecteur NS, Magdalena Piotrowska. "De grote Zeeuwse stations hebben al enige tijd AED’s, die worden vernieuwd zodat iedereen toegang heeft tot de AED op het station."

Landelijk dekkend netwerk

Tot nu toe waren er AED’s op 50 stations, maar die zijn niet aangemeld bij HartslagNu. "Door het aanbod van AED’s uit te breiden willen we een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk", zegt Dimitri Kruik, regiodirecteur ProRail. "Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen." Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.

Levens redden

Met de nieuwe AED hebben mensen op en in de omgeving van het station een grotere kans op overleving bij een hartstilstand. Volgens de Hartstichting krijgen circa 17.000 mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start en een AED wordt ingezet.

Nieuwe AED’s zijn te gebruiken op het station, maar zijn ook beschikbaar voor de omgeving van het station. Hans Snijder, directeur van de Hartstichting: “Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving. ProRail en NS dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.”

Elk station minimaal 1 AED

Naar verwachting zijn alle treinstations dit jaar uitgerust met de nieuwe AED’s. Bij alle stations in heel Nederland is dan minimaal 1 AED 24/7 beschikbaar die is aangemeld bij het reanimatieoproepsysteem HartslagNu.