Utrecht,
13
april
2018
|
08:15
Europe/Brussels

'Apetrots' op onze IJ-hal

Op donderdagavond 12 april zijn tijdens een feestelijke uitreiking in Hotel Arena de winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) 2018 bekend gemaakt. De IJ-hal van Amsterdam Centraal ontworpen door Wiel Arets Architects in opdracht van NS is door de publieksjury uitgeroepen tot winnaar.

"De IJ-hal straalt luxe en grandeur uit", aldus de publiekjury. "Het is een verrijking van Amsterdam en een cadeautje voor alle Amsterdammers en de vele toeristen."

Irma Winkenius, regiodirecteur NS, heeft de prijs in ontvangst mogen nemen. "Het station is een ontmoetingsplek voor reizigers en bezoekers en de poort naar de stad. Daarom zijn we blij met deze mooie publieksprijs."

Het eerste deel van de IJ-hal werd 1 juni 2015 feestelijk in gebruik genomen, een jaar later volgde de rest.

Gouden A.A.P.

De Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) is een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam, en is nadrukkelijk een prijs voor architect én opdrachtgever. De Gouden A.A.P. 2018 wordt uitgereikt aan het gebouw dat volgens een vak- en een publieksjury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2017 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd. Er zijn 10 gebouwen genomineerd. Dit jaar bestaat de vakjury uit Michiel Riedijk (medeoprichter architectenbureau Neutelings Riedijk Architects), Lisette Breedveld (Teamleider Vastgoed Natuurmonumenten) en Tim Verlaan (Universitair docent architectuur- en stadsgeschiedenis UvA en VU). De Publieksjury wordt vertegenwoordigd door Nels van Malsen (vrijwilliger Architectuurcentrum Amsterdam), Laurens van Dijk (Econometrisch analyst) en Albert Cohen (advocaat).