Den Haag,
27
mei
2021
|
14:50
Europe/Brussels

Bereikbaarheid Den Haag en strand Scheveningen flink verbeterd

De reis naar de stad Den Haag en het strand van Scheveningen met het OV wordt flink verbeterd. De gemeente Den Haag, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, NS en HTM hebben de overeenkomst Slim en Schoon getekend waarin de eerste ideeën staan om dit voor elkaar te krijgen. De organisaties investeren gezamenlijk fors in dit programma.

"Wij geloven erin dat een combinatie van verschillende vormen van vervoer een perfect alternatief kunnen zijn voor de auto", zegt Magdalena Piotrowska, NS Regiodirecteur Zuid. "Daar spelen we op in door het aanbod van treinen en andere vormen van openbaar vervoer de komende jaren uit te breiden en gemakkelijker toegankelijk te maken voor een bezoek aan stad of strand. De start van deze samenwerking is ook een nieuwe impuls om de reizigers weer terug te winnen voor het OV na de coronacrisis."

Er zijn plannen voor: een tram die vanaf station Den Haag Centraal met slechts een enkele tussenstop naar het strand rijdt, extra bewaakte en onbewaakte stallingen voor (deel)fietsen en (deel)scooters vlakbij het strand en een reis naar het strand met trein en tram op één kaartje. Op die manier kunnen reizigers schoner en efficiënter naar de Haagse kust zonder auto.

Ondanks de economische gevolgen van de coronacrisis blijven de partijen investeren in de bereikbaarheid van Scheveningen en Kijkduin. Dat dit nodig is, is afgelopen zomer wel gebleken. De organisaties gaan reizen met OV, fiets en deelsystemen verbeteren. Zo worden de regio en de stad beter met het strand te verbonden. De gemeente Den Haag stelt 10 miljoen euro ter beschikking, NS komt met 15 miljoen euro en MRDH met 5 miljoen euro.

Auto buiten de stad

De auto blijft hierbij zoveel mogelijk buiten de stad. Op strategische plekken aan de randen van de stad en op stations kan de reiziger gebruik maken van slim en schoon vervoer op maat. Voor reizigers die met de trein komen, moet het niet uitmaken op welk station in Den Haag hij aankomt en waar hij naar toe wil. Vanaf elk station moet hij naadloos, slim en snel door kunnen reizen naar zijn bestemming. Door plannen op elkaar af te stemmen en aan elkaar te koppelen ontstaat er een deur-tot-deur reis, waarbij de overstap naar tram, (deel)fiets of (deel)scooter vanuit de trein natuurlijk gaat.

Programma Toekomst Scheveningen Badplaats

De projecten dragen bij aan een duurzame bereikbaarheid van de Haagse kuststrook met minder overlast voor de omgeving. Het sluit hiermee naadloos aan bij het Programma Toekomst Scheveningen badplaats. Dit programma is erop gericht om de iconische waarde van Scheveningen te behouden, zonder dat dit ten koste gaat van de leefbaarheid en veiligheid.