Utrecht,
01
juli
2020
|
09:05
Europe/Brussels

Beste reizigers: Welkom terug

“Beste reizigers, wat fijn jullie weer te zien.” Het is een omroep die op deze dag veel te horen is in de trein. Vanaf vandaag mag NS weer alle reizigers verwelkomen, ook voor een dagje uit of vakantie. Voor de veiligheid vraagt NS om zoveel mogelijk verspreid over de dag te reizen, drukte te vermijden door elkaar ruimte te geven en ook in de trein zoveel mogelijk afstand te bewaren. Een mondkapje dragen blijft verplicht in de trein.

download

Op de stations hebben NS en ProRail al verschillende maatregelen genomen om reizigers te helpen om verantwoord te reizen. Daar komen vanaf deze en volgende week op acht stations zuilen bij waar reizigers hun handen kunnen desinfecteren. De zuil komt voor de poortjes te staan, aangezien dat de plek is waar reizigers zich oriënteren, een kaartje kopen of informatie halen. Het bedienen gaat met een voetpedaal, zodat aanraken met de handen niet nodig is. De eerste zuilen komen op de grotere stations Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Leiden Centraal, Eindhoven Centraal, Amsterdam Zuid en Nijmegen. Als de reacties van reizigers positief zijn, volgen nog meer stations.

Groene stickers
In de treinen is met groene stickers aangegeven waar reizigers kunnen zitten. Vanaf 1 juli zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar. De stickers blijven voorlopig nog in de treinen en dienen als hulpmiddel om, daar waar het kan, zo veel mogelijk afstand te houden. Het aantal reizigers dat gebruikmaakt van de trein is momenteel 25 tot 30 procent ten opzichte van gebruikelijk.

Fiets in de trein
De fiets is vanaf 1 juli wederom welkom in de trein. NS verzoekt reizigers om fietsen vooraf aan te melden om drukte te voorkomen. Klik hier voor meer informatie.

Samenreiskorting en Groepsticket
Vanaf 1 juli is ook het Groepsticket en het reizen met Samenreiskorting opnieuw beschikbaar.