Utrecht,
28
juli
2017
|
06:00
Europe/Brussels

"Beste reizigers..."

Samenvatting

Omroepbericht: ,,Beste dames en heren, jongens en meisjes, LGBTQIA+’ers en iedereen met een geldig vervoersbewijs.” Wij vonden het wat lang. En toch vinden we het van belang dat iedereen zich bij ons welkom voelt. Daarbij: Is “beste dames en heren” niet wat afstandelijk anno 2017? Daarom kiezen we ervoor om onze reizigers vanaf de nieuwe dienstregeling aan te spreken met ‘beste reizigers’. In onze treinen en in onze correspondentie. Daarnaast stellen we andere ov-vervoerders voor om dit ook op de stations te gaan doen. Is ‘dames en heren’ dan in vervolg verboden? Natuurlijk niet. Maar de standaard wordt voor nu ‘beste reizigers’.

Roger van Boxtel, president-directeur van NS: ,,Een kleine wijziging, maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk beste reizigers. Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief.’’

Dit onderwerp leeft zoals bij velen ook onder onze collega’s. De NS-directie kreeg spontaan een video toegestuurd van Ronald van Noorden, medewerker Reisinformatie. In zijn functie staat hij vaak stil bij de manier waarop reizigers geïnformeerd kunnen worden en kwam tot onderstaande omroeptekst:

Ronald van Noorden, stationsomroeper NS
Beste reiziger, dit is een genderneutraal bericht. De trein is beschikbaar voor ieder mens met een geldig vervoerbewijs, ongeacht geslacht en genderidentiteit en of die nu met elkaar in overeenstemming zijn of niet. Of u zich nu mannelijk voelt of vrouwelijk of iets er tussenin, de NS rijdt voor alle mensen. Zoals u weet zijn de toiletten in de trein al jaren genderneutraal. Zo willen wij u voortaan ook aanspreken.
Ronald van Noorden, stationsomroeper NS

Marco Altena is voorzitter van Trainbow, de organisatie die opkomt voor diversiteit bij NS. Hij juicht de aanpassing toe. ,,De groep openlijke transgenders groeit. Daarom heeft het ook een grote symbolische waarde. Zo voelt iedereen zich aangesproken, ook de reizigers die zich geen vrouw of man voelen.”

Per dag worden er in NS-treinen 24.000 automatisch gegenereerde berichten omgeroepen. Op de verschillende stations in Nederland zijn wekelijks ongeveer 70.000 omroepberichten te horen. In Sprinter-treinen worden teksten vaak automatisch omgeroepen via een computersysteem. Deze teksten worden aangepast, waardoor per 10 december ‘beste reizigers’ door de luidsprekers van deze treinen schalt. In Intercity’s verzorgt het treinpersoneel zelf de omroep. Hen wordt gevraagd om in die omroeptekst ‘dames en heren’ te vervangen door de nieuwe aanspreekvorm.