Utrecht,
15
oktober
2015
|
20:03
Europe/Brussels

Bij de neus genomen ....

Natuurlijk gaat er een belletje rinkelen als het Fraude Film Festival je benadert voor een film. Het satirische Vara-programma Rambam vroeg op 27 augustus aan Roger van Boxtel die net begonnen was bij NS of hij samen met Gerrit Zalm (ABN AMRO) en Willem van Duin (Achmea) onderdeel wilde zijn van de openingsfilm ‘Tone at the top’ van het Film Fraude Festival. De bestuurders zouden worden geïnterviewd over integriteit, transparantie en vertrouwen in de top van het bedrijf. In de film konden de verschillen tussen een bank, een verzekeraar en een vervoerder goed aan bod komen. We deden navraag bij de organisatie over de openingsfilm en de invulling van de uitgenodigde bestuurders en zeiden vrij snel ‘ja’ tegen het verzoek aangezien wij het onderwerp integriteit ook erg belangrijk vinden (zeker na wat er mis gegaan is bij de aanbesteding in Limburg).

Twee dagen voor het geplande interview met Roger van Boxtel gaf Rambam aan dat de andere bestuurders niet durfden. Het interview ging niet door. Wel hadden de makers van het programma Rambam NS onderworpen aan de “portemonneetest” dat vertoond zou worden tijdens het Fraude Film Festival. Op dertien stations waren portemonnees met inhoud ingeleverd en daarvan wilde Rambam weten hoeveel daarvan bij Gevonden Voorwerpen van NS terecht waren gekomen. Elf portemonnees zijn met inhoud teruggevonden, één is niet boven water gekomen en bij één is de inhoud verdwenen.

Voor alle duidelijkheid: NS neemt dit zeer serieus. Mensen moeten gevonden voorwerpen in alle vertrouwen bij NS af kunnen geven en de rechtmatige eigenaar moet er op kunnen vertrouwen dat zijn of haar eigendom vanaf dat moment in goede handen is. Daarom is direct opdracht gegeven om dit intern goed uit te zoeken.

In het filmpje is ook te zien dat een NS-medewerker een bonnetje met een NS-stempel aan een van de programmamakers geeft zodat een niet-gemaakte reis gedeclareerd kan worden. Niet het gedrag wat bij NS’ers hoort.

De portemonneetest, het bonnetje en ook andere onderdelen uit het filmpje zijn een goede spiegel hoe het beter kan en moet. En bij NS kunnen we een knipoog waarderen, ook van Rambam, al voelen we ons wel bij de neus genomen. Meerdere collega’s zijn op verschillende momenten doelbewust om de tuin geleid en laten we het er op houden dat de montage het gewenste verhaal nogal ondersteunt. En dat kan –juist bij dit onderwerp– niet de bedoeling zijn.

Inmiddels is het filmpje bij de opening van het Fraude Film Festival vertoond. Daarmee is het openbaar. Ook heeft Radio1 er verslag van gedaan en dus is het een kleine stap om het filmpje zelf te delen.

Wat schetst echter onze verbazing; de regisseur dreigt nu met een advocaat om te voorkomen dat het filmpje openbaar wordt. Maar wij gaan er vanuit dat dat een grapje is ;-)

Het motto van de Rambammers is dat ze altijd met ongelijke munt terugslaan, bij NS zeggen we: eerlijk duurt het langst.

 

UPDATE 16-10-2015

Aangezien we in gesprek zijn over deze kwestie, hebben we de link naar het filmpje gewijzigd. Later meer.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.