Utrecht,
22
juli
2021
|
16:53
Europe/Brussels

Kunst kleurt bouwwanden station Leeuwarden

Kunstenaars schilderen saaie bouwwanden
Vanaf maandag 19 juli zijn de saaie bouwwanden op station Leeuwarden onder handen genomen door een aantal kunstenaars uit Leeuwarden. NS en ProRail hebben hier onlangs kunstenaar Roy Schreuder voor benaderd die al eerdere kunstwerken in de stad aanbracht. Door de verbouwing van het station waarbij onder andere de perronkappen zijn weggehaald en in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht is het voor reizigers soms even minder prettig vertoeven op het station. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. De bouwwanden zijn noodzakelijk maar NS en ProRail zagen dat hier ook een kans lag om het station een kleurige uitstraling te geven. In de opdracht naar de kunstenaars is meegegeven dat het moest passen in het volgende thema: Ode aan het landschap en daarbij moest rekening worden gehouden dat het station een plek is om te reizen, te beleven en te verblijven. De bouwwanden blijven tot ongeveer maart 2022 op het station aanwezig.

kunstenaar

Station in verbouwing
De afgelopen periode is er al veel werk verzet op en rond station Leeuwarden.

Jim van Leersum, projectmanager ProRail: “We nemen station Leeuwarden stevig onderhanden: de grote en kleine monumentale perronkappen maken we weer als nieuw. Dat mocht ook wel na zo'n 130 jaar trouwe dienst. Zulk werk is ingrijpend en kost veel tijd: we verwachten dit project in 2023 af te ronden. Tussendoor proberen we hinder voor reizigers te beperken. Met tijdelijke schilderijen proberen we er zelfs een vrolijke aanblik toe te voegen. Het is een gelegenheid voor kunstenaars om iets te laten zien van wat reizen met de trein en verblijven op stations te bieden heeft en wij zijn heel blij met het resultaat”. Verbouwingen in deze vorm gaan altijd in gezamenlijkheid met andere partners, in dit geval met NS Stations.

Gertrud Kuis, stationsmanager NS: “Een station in verbouwing vraagt altijd veel planning en afstemming vooral ‘wanneer de winkel open blijft’ en reizigers ook hun trein willen halen. Vanuit NS kijken we hoe we reizigers hierin zou goed mogelijk kunnen helpen maar we willen ook dat de winkels op het station vindbaar zijn en open kunnen blijven. Daar ligt onze eerste prioriteit en daarna kijken we of we een en ander kunnen veraangenamen. In Leeuwarden doen we dat nu door de bouwwanden een ‘mooie look’ te geven, passend bij de functie van het station en de verbinding met de stad. Hiermee is en blijft het station een visitekaartje voor haar omgeving.

Afronding schildering
Roy Schreuder schilderde de afgelopen dagen samen met drie collega-kunstenaars
Arie Arinze, Timber Sommerdijk en Colorblind
de wanden van het station. Vandaag is de laatste streek gezet en was het tijd om het eindresultaat te aanschouwen. Vanaf nu is het te bewonderen door reizigers, toeristen en wordt het op zondag zelfs meegenomen in de stadswandeling ‘de Street Art Tour’ vanuit A Guide to Leeuwarden.

 

Meer informatie over de renovatie van de perronkappen:
https://www.prorail.nl/projecten/renovatie-perronkappen-station-leeuwarden
Foto's: ProRail/Stefan Verkerk