Utrecht,
03
januari
2020
|
11:40
Europe/Brussels

BTW-verlaging: Internationale treinreiziger profiteert van Duits klimaatpakket

Samenvatting

Internationale treinreizigers naar Duitsland profiteren sinds 1 januari van de Duitse BTW-verlaging op langeafstandstreintickets van 19% naar 7%. Dit is onderdeel van het klimaatpakket van de Duitse Bondsregering, waarbij de klimaatvriendelijke trein aantrekkelijker wordt gemaakt. NS International heeft daarop de prijzen naar veel Duitse bestemmingen kunnen verlagen. De BTW-verlaging geldt voor het Duitse deel van de reis, waardoor tickets vanuit Nederland zo’n 5% tot 6% goedkoper worden.

Het goedkoopste tarief voor de rechtstreekse ICE van Amsterdam naar Frankfurt daalt bijvoorbeeld van €40 naar €37.90. Een ICE-ticket naar Keulen daalt van €20 naar €18,90. De prijs voor een reis van Amsterdam naar Berlijn daalt van €39 naar €37,90.

Nederland verhoogde vorig jaar het BTW-tarief op treintickets van 6% naar 9%. Op het Nederlandse deel van een internationaal langeafstandstreinticket wordt dus 9% BTW geheven, op het Duitse deel 7%. Sinds 2017 rijden alle NS-treinen in Nederland - als eerste ter wereld - op 100% windstroom. Daardoor kunnen Nederlanders met de trein klimaatneutraal door het hele land reizen. Ook alle ICE's en Intercity's van DB rijden op groene stroom.