Utrecht,
27
juni
2016
|
06:28
Europe/Brussels

Check-uit-alert nu voor alle NS-reizigers

Update 7-7-2016

Met iets mee dan een week live, hebben zich al meer dan 100.000 NS reizigers ingeschreven voor deze service.

Update 28-6-2016

We zijn nog geen 24 uur live met deze NS Extra dienst en inmiddels hebben zich al >21.000 reizigers ingeschreven. Laten we hopen dat ze de check-uit-alert niet te vaak krijgen, maar goed te zien dat de nieuwe dienst in goed aarde valt.

Check-uit-alert nu voor alle NS-reizigers

NS Extra, de gepersonaliseerde dienst met vergeten check-uit-alert, is vanaf nu beschikbaar voor alle treinreizigers met een persoonlijke OV-chipkaart. Na een proef van 7 maanden, biedt NS het als gratis nieuwe dienst aan voor alle reizigers. Zo helpen we reizigers die vergeten uit te checken om te voorkomen dat zij geld laten liggen.

Deelnemers krijgen - als ze op een treinstation zijn vergeten uit te checken - binnen een paar dagen automatisch een e-mail, waarna ze dit eenvoudig kunnen corrigeren en het geld via de kaartautomaat terug krijgen. Bij vaste trajecten geeft NS reizigers het teveel afgeschreven bedrag automatisch terug.

Ervaringen van testers

De ervaringen van de deelnemers aan de proef waren goed. Binnen één dag kwamen er dubbel zoveel aanmeldingen binnen als waar vooraf rekening mee werd gehouden: niet 10.000, maar 20.000 vrijwilligers deden uiteindelijk mee. Werkte de check-uit-alert? De cijfers: 2.800 deelnemers waren tijdens de proef daadwerkelijk vergeten uit te checken. Zij ontvingen allemaal het teveel betaalde bedrag terug. De check-uit alert werd door 75% (zeer) aantrekkelijk gevonden.

NS Extra

Wat is NS Extra precies? Naast de check-uit-alert, bevat de dienst voordelen voor reizigers. Denk aan een voordelige upgrade naar de 1e klas of een cadeautje als deelnemers een keer vaker reisden dan de maand ervoor. Deelnemers kunnen kiezen of ze aan het hele programma willen meedoen of alleen een check-uit-alert willen. Uit de evaluatie bleek dat de tevredenheid over het programma erg hoog was, slechts 6% gaf aan geen interesse in de extra dienst te hebben.

Hoe zit het met de privacy?

Alle treinreizigers met een persoonlijke OV-chipkaart kunnen zich op ns.nl/nsextra voor de dienst aanmelden. Om de dienst mogelijk te maken, geven zij NS inzicht in hun reisgegevens. NS gebruikt deze alleen voor NS Extra en niet voor andere doeleinden, deze gegevens worden nooit met derden gedeeld. Deelnemers kunnen te allen tijde hun deelname beëindigen. Voor reizigers die NS geen inzicht willen geven in hun reizen verandert er niks. Ook zij kunnen het geld bij een vergeten check-uit terugvragen, dat kan via NS.nl of NS Klantenservice. Maar zij kunnen daarvan geen persoonlijke alert ontvangen, omdat voor deze dienst toestemming nodig is.

Terugdringen vergeten check-uits.

Met NS Extra wil NS een bijdrage leveren aan het terugdringen van het aantal vergeten check-uits. Op 82 stations zijn of worden de poortjes gesloten. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met een app en “beacons” op de stations Schiphol en Utrecht Centraal, die een signaal geven als een reiziger vergeet uit te checken.

download
Vergeet vooral niet uit te checken