Utrecht,
08
november
2023
|
14:07
Europe/Brussels

Christelijke Hogeschool Ede opent ‘kijkdoos’ op Station Ede-Wageningen

Oproep tot maatschappelijk initiatief leidt tot tijdelijke invulling leegstaande ruimte

Samenvatting

Afgelopen week heeft de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) de voormalig bloemenwinkel bij Station Ede-Wageningen in gebruik genomen als kijkdoos. Reizigers krijgen door de etalageruit een impressie van het studeren in Ede voorgeschoteld. De CHE ligt op een steenworp afstand van het station en is straks, met de komst van het nieuwe station, nog beter bereikbaar met bus, fiets of te voet. De invulling van de bloemenwinkel komt voort uit een oproep van NS en ProRail voor een maatschappelijk initiatief op het station. 

CHE05711 maatschappelijk initiatief Hogeschool

De ruimte in het oude stationsgebouw wordt binnenkort gesloopt. Tot die tijd zochten NS en ProRail een maatschappelijk initiatief om de ruimte op het station te vullen. De Christelijke Hogeschool Ede kwam met het idee voor de kijkdoos. De ramen zijn helemaal bestickerd met hier en daar kijkgaten om een kijkje te nemen op de CHE.

De kijkdoos is vanbinnen geschilderd in CHE-kleuren en ingericht met CHE-meubilair en gedecoreerd met allerlei schoolse elementen. Aan het plafond hangen spreekwolkjes met daarop uitspraken die typisch zijn voor CHE-studenten. Het geheel oogt als een stilleven, waaruit de studenten net verdwenen zijn. Het is de bedoeling dat de reizigers rond station Ede-Wageningen door het kijken in de kijkdoos een impressie krijgen van hoe studeren op de CHE eruit ziet. 

De ruimte blijft waarschijnlijk tot eind januari in gebruik als kijkdoos en zal daarna gesloopt worden. Ben je in de buurt van Ede-Wageningen, neem dan zeker een kijkje in de kijkdoos! Je vindt deze aan de buszijde van het station.

Op ons Station

NS en ProRail zijn samen verantwoordelijk voor de stations in Nederland en willen dit levendige en betekenisvolle plekken laten zijn. Daarom zoeken we de samenwerking met gemeenten, sociale ondernemers en andere maatschappelijke partners om extra maatschappelijke functies aan het station toe te voegen. Op de website www.oponsstation.nl vind je een aantal prachtige voorbeelden van dergelijke initiatieven op stations.