Utrecht,
08
juli
2022
|
15:43
Europe/Brussels

Complete metamorfose stationsgebied Gouda

Station Gouda heeft een flinke upgrade gekregen. Na drie jaar bouwen is het stationsgebied aan de zuidkant van het station opnieuw ingericht. De verbouwde stationshal, drie nieuwe fietsenstallingen en een nieuw busstation zorgen ervoor dat reizigers makkelijker kunnen overstappen van de fiets op het openbaar vervoer. Met het nieuwe stationsplein en een nieuw ingerichte openbare ruimte is er nu een waardige entree naar de binnenstad gerealiseerd. Gemeente Gouda, ProRail, NS, provincie Zuid-Holland, bewoners, wijkteam en bedrijven, maakten de transformatie van het gebied samen mogelijk.

Met het onthullen van vier teruggeplaatste, historische beelden markeerden de bestuurders van Gouda, ProRail, NS en provincie Zuid-Holland het afronden van de werkzaamheden bij station Gouda die van start gingen in het najaar van 2019. Het nieuwe stationsgebied geeft fietsers, wandelaars en openbaar vervoer meer ruimte. En door meer plek te bieden aan de vele fietsen in het gebied is het voor reizigers aantrekkelijker om de fiets te combineren met het openbaar vervoer. 


"Station Gouda heeft een mooie upgrade gekregen. Ik ben trots op de samenwerking met alle partners die dit mede mogelijk gemaakt hebben", zegt regiodirecteur Magdalena Piotrowska van NS. "Het station is een visitekaartje en de toegangspoort tot de stad. Dus wij vinden het heel belangrijk dat het station verbeterd is en het hele stationsgebied deze complete metamorfose heeft ondergaan. Reizigers kunnen de komende jaren weer gemakkelijk van deur-tot-deur reizen met dit vernieuwde station in Gouda." 

Stationshal in een nieuw jasje 
De stationshal is verbouwd en beter verbonden met het plein. In de stationshal hebben de winkelruimtes een andere indeling gekregen is het bestaande toilet vernieuwd en is er een extra toilet bijgekomen. Verder zijn de twee bestaande entrees verbreed zodat er meer transparantie ontstaat. Daarnaast is de gevel geschilderd en er is zonwerende beglazing aangebracht. De prachtige beelden die op de gevel staan zijn gereinigd zodat ze weer een mooi geheel vormen met de beelden die op de fietsenstalling zijn teruggeplaatst. Als laatste wordt dit jaar nog een zinken dak aangebracht. Daarnaast is het station ook duurzamer geworden. Zo heeft het station afscheid genomen van de gasgestookte cv ketels en is er gekozen om over te stappen naar warmtepompen. 

Meer fietsparkeerplekken 
Drie jaar geleden stond het voorplein vol met fietsen, die zijn nu allemaal weg en hebben een plek gevonden in een van de fietsenstallingen. De bestaande fietsenstalling heeft een nieuwe entree gekregen, waardoor er ruimte is gekomen aan de westzijde waar nu de nieuwe fietsenstalling zit. Ook is in de kelderstalling de vloerverhogingen eruit gehaald. Hierdoor hebben we meer ruimte gecreëerd voor extra fietsen en de stalling oogt hierdoor ook ruimtelijker. Aan de Oostzijde heeft ProRail een nieuwe fietsenstalling gebouwd. De fietsenstalling onder het station is vergroot. Daarmee zijn er nu ruim 3000 fietsparkeerplekken bij het station. Waarnemend regiodirecteur ProRail Dimitri Kruik: “Voor ProRail stopt duurzame mobiliteit niet op een station. Wij vinden het ook belangrijk dat iedereen daar op een duurzame manier kan komen. Dagelijks fietsen ongeveer 600.000 mensen naar het station om daar de trein te pakken. Dat moet je natuurlijk goed faciliteren. In Gouda doen we dat nu met een mooie, zeer moderne fietsenstalling. Op deze manier hopen we het duurzame mobiliteit hier te stimuleren.” 

Het vernieuwde stationsgebied 
De gemeente heeft de stad actief betrokken bij de plannen. Er is samen met inwoners van Gouda een compleet nieuw ontwerp gemaakt waarbij gebruik werd gemaakt van ideeën van het bewonersinitiatief zuidelijk stationsgebied. Er is een compact, eigentijds busstation gekomen en een heel goede oplossing voor fietsparkeren gevonden. In totaal zijn ruim 3000 fietsparkeerplekken, verdeeld over drie stallingen. Er is meer ruimte voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer en het gebied is autoluwer geworden. Door de komst van de nieuwe fietsenstallingen en de nieuwe stationsplein inrichting is er meer overzicht en rust ontstaan. Hierdoor is het hele stationsgebied aantrekkelijker is geworden. De twee monumentale bomen op het voorplein, zogenoemde platanen, zijn behouden en versterken de groene uitstraling van de omgeving. Wethouder Michel Klijmij-Van der Laan: “Voor het zuidelijk stationsgebied was de opgave tweeledig, namelijk het verbeteren van het openbaarvervoersknooppunt en het ontwikkelen van een stadsentree (‘stadsfoyer’)”

Fiets en openbaar vervoer: een goede combinatie 
De provincie Zuid-Holland is een van de drukste provincies van ons land. “Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat we de provincie bereikbaar en leefbaar houden. Daarom investeren we als provincie in goed openbaar vervoer en in goede fietsvoorzieningen. In heel Zuid-Holland komen er daarom in totaal zo’n 15.000 fietsparkeerplekken bij,” aldus gedeputeerde Zevenbergen. “Gouda ligt natuurlijk heel centraal in de provincie en met de trein zijn vrijwel alle steden in Zuid-Holland goed bereikbaar. Bovendien vertrekken vanaf station Gouda de R-Net-bus naar Schoonhoven en de R-Net-treinverbinding naar Alphen aan de Rijn.”