Utrecht,
22
november
2017
|
17:25
Europe/Brussels

Conducteur en machinist verwelkomen kersverse staatssecretaris op de tienminutentrein

Samenvatting

Hoofdconducteur Xander Philips en machinist Peter Hilhorst ontvingen vandaag de nieuwe staatssecretaris van infrastructuur en waterstaat, Stientje van Veldhoven, op de tienminutentrein van Utrecht naar Amsterdam. Ze konden haar bijpraten over hun werk en de vorderingen met de test.

Xander: "Ze was erg geinteresseerd. Ik kon haar uitleggen wat we allemaal voor de reiziger doen om de tienminutentrein te laten rijden. Dat het nog belangrijker is om ons werk nauwkeurig te doen. Tegelijk heb ik ook duidelijk gemaak dat we willen dat elke trein op tijd vertrekt, tienminutentrein of niet."

Op tijd rijden

Jeroen Fukken, programmadirecteur van de tienminutentrein kon de staatssecretaris goede resultaten geven: "Met de tienminutentrein hebben reizigers vaker een zitplaats en hoeven ze minder lang te wachten. Van de 144 geplande Intercity’s per dag reden er 142. Vorige maand was dat 141. Het percentage treinen dat op tijd reed met een marge van 5 minuten steeg bij Intercity’s van 96,1% naar 96,7% en bij Sprinters van 94,7% naar 95,7%. "

Het percentage reizigers dat positief is over de test steeg afgelopen maand van 90% naar 93%. Die cijfers komen uit een tweede klantonderzoek dat onderzoeksbureau Citisens in opdracht van NS uitvoerde. Gaf in oktober 56% van de reizigers aan zich niet meer bezig te houden met vertrektijden als de Intercity iedere tien minuten rijdt, nu is dat gestegen naar 64%. Andere opvallende resultaten: 60% (oktober: 57%) van de reizigers vindt dat zij vaker een zitplaats hebben en 30% vindt dat dit hetzelfde is gebleven. 73% (oktober: 70%) neemt makkelijker een trein eerder of later.

De staatssecretaris bezocht ook de fietsenstalling van Utrecht Centraal en kreeg een rondleiding door Amsterdam Centraal. Ook ging ze onderweg met reizigers in gesprek. Bij aankomst, kon ze nog even een kijkje in de cabine nemen. Xander Philips overhandigde haar een conducteursfluit als aandenken aan haar eerste bezoek als staatssecretaris.

Waken voor teveel optimisme

De testdagen verlopen soepel, toch waken ProRail en NS voor teveel optimisme. Fukken: “De tienminutentrein rijdt op de testwoensdagen soepel. Dat is mooi. Maar vanaf 10 december gaat het er echt om, want dan is het zeven dagen per week. Dan wordt de operatie zeven keer zo groot. Dat vraagt dus nòg meer aandacht van nòg meer mensen.“

NS en ProRail testen sinds 6 september iedere woensdag de tienminutentrein tussen Amsterdam, Utrecht, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven. Dat betekent dat reizigers tussen deze steden 6 keer per uur met een Intercity kunnen reizen. Deze testen zijn een essentiële voorbereiding op de dienstregeling 2018, wanneer treinreizigers op dit traject dagelijks iedere tien minuten met de Intercity kunnen reizen.