Utrecht,
21
december
2023
|
08:00
Europe/Brussels

Dassenburcht bij Boxtel wordt verwijderd, veel minder treinen op vrijdag

Samenvatting

ProRail voert vrijdag 22 december de laatste werkzaamheden uit om de dassenburcht bij Boxtel te verwijderen en het spoortalud te herstellen. Deze werkzaamheden konden tot nu toe plaatsvinden terwijl de treinen bleven rijden, maar om het spoortalud weer te herstellen is het noodzakelijk drie van de vier sporen tussen Boxtel en Eindhoven buiten dienst te nemen. Daarom rijden er vrijdag veel minder treinen tussen Tilburg-Boxtel-Eindhoven en ’s-Hertogenbosch-Boxtel-Eindhoven. NS zet bussen in. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd en drukte. We adviseren de NS Reisplanner te raadplegen voor vertrek.

Als gevolg van de werkzaamheden is het treinverkeer aangepast tussen vrijdagochtend 07:00 uur en zaterdagochtend 06:50 uur.

  • De Sprinter tussen Tilburg Universiteit en Eindhoven v.v. rijdt niet. Er rijden stopbussen tussen Tilburg en Boxtel en Eindhoven en Boxtel.
  • De Sprinter tussen ’s-Hertogenbosch en Deurne v.v. rijdt niet tussen Boxtel en Eindhoven. Er rijden stopbussen tussen Eindhoven en Boxtel.
  • Er rijden geen Intercity’s tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven v.v. Tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven rijden snelbussen.
  • De Intercity Den Haag - Breda – Tilburg – Eindhoven v.v. blijft rijden.
  • De nachttreinen tussen Eindhoven en Rotterdam v.v. blijven rijden. 
  • De nachttreinen tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch rijden niet. Er rijden snelbussen.

Dassenburcht
Dassen graven graag gangen onder het spoortalud. Maar door deze gangen bestaat de kans dat het spoor gaat verzakken. Daarom heeft ProRail in samenwerking met stichting Das en Boom een kunstburcht aangelegd nabij het spoor om de das een veilig ander onderkomen te bieden. Deze nieuwe burcht moet er, samen met andere ontmoedigende maatregelen, voor zorgen dat de das zijn bucht onder het spoor heeft verlaten. Hierdoor kan ProRail de gangen onder het spoor dichten en het spoortalud herstellen. Omdat de das een beschermde diersoort is, heeft ProRail voor deze werkzaamheden een ontheffing gekregen van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer informatie over het verwijderen van de dassenburcht is hier te vinden.