Utrecht,
24
november
2021
|
14:00
Europe/Brussels

DDZ-treinen vanaf 6 december weer terug op het spoor

Vanaf 6 december kunnen reizigers de eerste DDZ-treinen weer tegenkomen in de dienstregeling. De DDZ-treinstellen hebben een ander type remsysteem gekregen en een Real Time Monitoringssysteem is ingebouwd. Ook gaan we de DDZ-treinen vaker onderhouden. Deze aanpassingen volgen na meldingen van collega’s over trillingen van dit type trein. 

In december 2020 heeft NS uit voorzorg de 49 DDZ-treinstellen uit de dienst gehaald. Uit het uitgebreide onderzoek bleek dat de trillingen bij snelheden richting 140 km per uur werden veroorzaakt door een combinatie van wielen die in een ongunstige vorm sleten en soms door ongunstige slijtage van de rails. Het is gebruikelijk dat de vorm van een treinwiel door het rijden licht verandert. De wielen van DDZ sleten te snel en onregelmatig. 

​Nieuw remsysteem​
De DDZ heeft op een aantal wielen een type rem dat remt op de wielen zelf. Een zogenaamd remblok. Door het remblok te vervangen voor een ander type remsysteem zorgen we dat slijtage aan de wielen minder snel en minder onregelmatig is. 

Testen​
Afgelopen zomer is het nieuwe remsysteem zorgvuldig getest met een speciale testtrein. In acht weken zijn naast de gebruikelijke testritten ook een aantal testen uitgevoerd onder bijzondere omstandigheden. Zo is bijvoorbeeld speciaal voor deze testtrein een stuk spoor voorzien van zeepsop om te zien hoe goed het aangepaste remsysteem zijn werk doet.

Real Time Monitoring en extra onderhoud ​
Naast het nieuwe remsysteem is op de DDZ-treinen een Real Time Monitoringssysteem ingebouwd. Dit systeem verzamelt tijdens het rijden data over de trein. Zodat we zo op afstand goed kunnen volgen of de trein extra of eerder onderhoud nodig heeft. Ook is het onderhoudsregime van deze treinen aangepast, waardoor de treinen nu vaker onderhoud krijgen. 

Goedkeuring
Nadat de trein afgelopen zomer uitvoerig is getest, heeft een team van onafhankelijke experts meegekeken op de resultaten. Zij keken mee op de uitvoering van de aanpassingen en controleerden of NS de testresultaten goed heeft geïnterpreteerd. Deze experts hebben goedkeuring gegeven om de trein weer in gebruik te nemen. Vanaf 6 december komen de eerste DDZ-treinen stapsgewijs weer terug in de dienstregeling. Tot die tijd vervangen andere treintypes - net zoals nu - de DDZ-treinen.