Utrecht,
11
januari
2017
|
17:08
Europe/Brussels

De anti-icing draait weer op volle toeren

NS en ProRail nemen maatregelen bij winters weer

De komende dagen wordt winters weer verwacht in Nederland. NS en ProRail houden de weerberichten nauwlettend in de gaten en nemen verschillende maatregelen. De anti-icing machines draaien de komende dagen weer op volle toeren, ook worden strooiploegen ingezet op stations en staat de winterwegsleepdienst stand-by.

Dienstregeling

Morgen in de loop van de dag wordt winters weer verwacht met sneeuwbuien op meerdere plaatsen in het land. NS en ProRail houden het weer nauwlettend in de gaten. Op basis van de weersverwachtingen is besloten om de reguliere dienstregeling te starten en op voorhand geen aangepaste dienstregeling te rijden. Reizigers wordt geadviseerd de reisplanner in de gaten te houden.

Anti-icing en de-icing van treinen

Vanwege het winterweer worden de treinen behandeld in anti-icing installaties. Hierbij worden treinen aan de onderkant met glycol behandeld zodat sneeuw en ijs minder kans krijgen te hechten aan treinen. Zo voorkomen wij zoveel mogelijk dat brokken sneeuw en ijs tussen wissels vallen en daar vastvriezen of de leidingen onder de trein beschadigen.
NS en ProRail gebruiken zes van dit soort installaties. Naast anti-icing zijn er ook de-icing installaties, waarbij sneeuw met warmtekanonnen van de trein wordt gesmolten. Daarmee is onderhoud sneller mogelijk en het voorkomt beschadigingen aan de onderkant van treinen.

Winterwegsleepdienst

De winterwegsleepdienst van het spoor staat weer paraat. Het kan gebeuren dat een trein onderweg strandt door de winterse omstandigheden. Dan willen we voorkomen dat reizigers lang in een koude trein moeten verblijven. Daarom staan twee extra diesellocomotieven op strategische plaatsen paraat om eventueel gestrande treinen weg te slepen.

Sneeuwploegen op perrons

Sneeuw en vorst zorgen voor gladheid, ook op perrons. Daarom strooien we op de meeste stations zand, zout of dooikorrels. Ook zorgen we dat de perronranden, de looppaden en de toegangswegen sneeuwvrij zijn zodat stations goed begaanbaar zijn voor onze reizigers.

Lees hier meer over het winterprogramma van NS en ProRail.