Utrecht,
08
november
2023
|
21:19
Europe/Brussels

De Camino van Anya Niewierra wint NS Publieksprijs

De literaire thriller behaalde 34% van meer dan 100.000 stemmen

Samenvatting

De Camino van Anya Niewierra heeft de NS Publieksprijs 2023 gewonnen. Dat is zojuist bekendgemaakt door CPNB–directeur Eveline Aendekerk in AVROTROS–actualiteitenprogramma EenVandaag op NPO 1. De Camino kreeg 34% van de 106.914 stemmen die werden uitgebracht. De titel Boek van het Jaar 2023 is de bekendste boekenprijs voor volwassenen en de grootste lezersprijs van Nederland.

 

Auteur Anya Niewierra werd voor het eerst genomineerd voor de NS Publieksprijs om er direct met de winst vandoor te gaan. ‘Een prachtige prestatie van Anya Niewierra waar we haar van harte mee feliciteren. Een prestatie van formaat, zeker als je bedenkt dat ze naast haar schrijverschap ook nog een fulltimebaan heeft. Het verhaal van De Camino over de oorlog in voormalig Joegoslavië is ook akelig actueel. Nieuwierra weet met haar boeken heel veel lezers te boeien en mooie leeservaringen te geven, dat wordt ook duidelijk uit de vele lovende beoordelingen op lezerscommunity Hebban’ aldus Eveline Aendekerk, directeur CPNB. 

De andere nominaties waren Alter ego van Esther Verhoef, Het Koninklijk Huis van Herman Koch, Koraalrif van Suzanne Vermeer, Wat stilte wil van Arthur Japin en Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold van Israel van Dorsten. De zes genomineerde boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2022 tot 1 juli 2023).

1080x1080-beeld3-zondercopy

 ‘Ik ben vereerd, ontroerd ook, maar bovenal ontzettend dankbaar. Elke prijs is bijzonder, maar het winnen van een publieksprijs is extra speciaal. Ik bof met mijn lezers, want dankzij hen is De Camino het succes geworden dat het nu is. En daar reken ik ook de boekverkopers onder! Zij waren het die het boek vanaf het begin omarmden en anderen wisten te enthousiasmeren. Zonder al mijn lezers was dit niet gelukt! Bedankt voor jullie stem, jullie enthousiaste reacties, en vooral voor het lezen!’ Zegt Anya Niewierra over haar overwinning.

NS miniboekjes en luisterfragmenten

Gedurende de stemperiode gaf NS ook dit jaar ruim 45.000 miniboekjes met de eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken weg verspreid in boekhandels, bibliotheken, via conducteurs in de trein en de 26 Stations Huiskamers op NS-stations door heel Nederland. Daarnaast biedt NS op deze site ook lees- en luisterfragmenten aan van de genomineerde titels die beschikbaar blijven.

NS Publieksprijs 
Bij de NS Publieksprijs bepaalt de lezer. De stemmers kunnen kiezen uit de zes bestverkochte boeken van het jaar. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2023, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500 en promotie van het boek op de schermen in de treinen van NS in de week na de uitreiking. De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt uitgereikt sinds 1987. 

Een maand lang konden alle lezers van Nederland stemmen op de zes bestverkochte titels van het afgelopen jaar via ns.nl/publieksprijs. Stemmers maken kans op een jaar lang elke maand een boek ter waarde van € 25, een jaar lang gratis reizen met de trein en andere mooie prijzen.