Utrecht,
10
mei
2022
|
14:49
Europe/Brussels

De Hoofdreiscoupé komt aan in Arnhem

Realistische treincoupé reist door heel het land langs verpleeghuizen voor mensen met vergevorderde dementie

Samenvatting

Vandaag, dinsdag 10 mei, viert Woonzorgcentrum Heijendaal in Arnhem dat de Hoofdreiscoupé hier deze maand een stop maakt. Met de Hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS mensen met dementie de mogelijkheid geven om fijne herinneringen op te halen en contact te maken. Kijkend uit het raam van de coupé, glijdt het landschap voorbij.  Hierdoor lijkt het alsof de trein echt over het spoor rijdt.

Een bijzondere beleving voor ouderen
De Hoofdreiscoupé bezoekt verpleeghuizen in alle provincies van Nederland. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners van verpleeghuizen kunnen samen met hun familie de coupé bezoeken. Na Arnhem zal de coupé haar laatste stop maken op de eindbestemming in Utrecht. Met de Hoofdreiscoupé willen NS en Alzheimer Nederland mensen weer laten ervaren hoe het is om met de trein te reizen, zonder dat zij daar de deur voor uit hoeven. 

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS
Tijdens het werk komt het steeds vaker voor dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Om deze reden zijn Alzheimer Nederland en NS eind 2019 gestart met de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’. Samen ontwikkelden we een online-training, waarmee zowel medewerkers in het OV als reizigers de signalen van dementie leren herkennen en hier op een goede manier mee om leren gaan. Inmiddels wordt deze training standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service-collega’s van NS. Om opnieuw aandacht te vragen voor deze training, is de Hoofdreiscoupé in het leven geroepen.

Dementie in Nederland
In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheiden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.