Utrecht,
24
augustus
2016
|
09:00
Europe/Brussels

Update III: Intercity Brussel rijdt weer met Belgische rijtuigen

Update III

NS zet vanaf zondag 28 augustus weer een aantal van NMBS gehuurde rijtuigen in om de dienstregeling van Intercity Brussel te rijden. Eind mei 2016 schortte NS tijdelijk het gebruik van deze rijtuigen op. Er was een aantal meldingen gedaan dat steeds een deur van de trein niet sloot of geopend kon worden na het sluiten van de trein.Het gaat om i6 en i10 rijtuigen die NS huurt omdat de eigen ICR-rijtuigen worden omgebouwd voor het rijden over de HSL.

NS, NMBS en inspectie ILT hebben de meldingen uitgebreid onderzocht. De treinen voldoen aan alle eisen en kunnen worden ingezet. Geen van de gemelde incidenten is terug te voeren op een mogelijk defect aan deze rijtuigen.Door onder andere extra controles vóór vertrek van de trein gaat NS de kans op nieuwe storingsmeldingen tegen.

Vanaf 28 augustus rijdt één treinstam mee in de vloot van Intercity Brussel. Uiteindelijk zullen dit er maximaal vier zijn. Intercity Brussel rijdt 16 keer per dag in beide richtingen tussen Amsterdam Centraal en Brussel-Zuid.

Waarom NS tijdelijk rijdt met deze van NMBS gehuurde treinen lees je HIER

Update II

Zaterdag 28 mei vond een IL&T-inspectie plaats bij een Belgisch i6 rijtuig die NS aanleiding geeft tot nader onderzoek en testen van de deuren. In overleg met IL&T heeft NS zelf besloten om vanaf vandaag samen met IL&T en NMBS, ook onderzoek uit te voeren onder de andere gehuurde treinstellen uit België. Ook is besloten om de inzet van deze Belgische rijtuigen (type i6 en i10), maximaal een derde van onze IC Brussel-vloot, tot nader order op te schorten.

Wij betreuren de gevolgen voor onze reizigers en zullen er alles aan doen om de hinder voor onze reizigers zo veel mogelijk te beperken. Dit doen we door de dienstregeling van de IC Brussel zo goed mogelijk aan te vullen met eigen (reeds gerenoveerde) IC rijtuigen. Zodra er meer informatie is over deze treindienst, volgt een nieuw bericht. Maandag en dinsdag zal het treinverkeer van en naar België overigens beperkt zijn als gevolg van stakingen door spoorpersoneel in België.


Oorspronkelijk bericht 27 mei

De deuren van de IC Brussel

De afgelopen dagen zijn er berichten verschenen over de IC Brussel. De treindienst tussen Amsterdam en Brussel wordt deels gereden met Belgische rijtuigen van het type i6 en i10. Er hebben zich de afgelopen weken enkele storingen voorgedaan met deuren van de rijtuigen. Bij deze storingen ging één deur van de trein niet goed dicht, vergrendelde niet of bleef open. Natuurlijk willen we graag weten hoe dat zit. De Belgische spoorwegen (NMBS) hebben de rijtuigen waar het om gaat gecontroleerd en hierbij geen technische mankementen gevonden. Er wordt in overleg met NMBS en IL&T (Inspectie Leefomgeving en Transport) verder onderzocht of dit een technisch probleem is of dat het aan de bediening ligt. Zodra we weten wat de oorzaak is, kunnen we bekijken welke maatregelen nodig zijn.

In de tussentijd zijn er goede afspraken gemaakt met onze Belgische collega’s. Zij zorgen ervoor dat de Belgische treinen volgens dienstregeling en veilig kunnen rijden met Belgisch personeel. Hiermee zorgen we dat de treindienst gewoon kan blijven zoals die is. Zodra er meer informatie is over deze treindienst, volgt een nieuw bericht.