Amersfoort,
23
juni
2021
|
13:19
Europe/Brussels

Deze stations hebben een stationspiano

Ook op station Amersfoort Centraal klinken de klanken van een stationspiano

De piano's zijn ondertussen niet meer weg te denken van het station. Ze worden intensief gebruikt om op te spelen of als ontmoetingsplek. Er zijn er op dit moment 20.

Ook Amersfoort Centraal is na vandaag een stationspiano rijker. De eerste klanken van de nieuwe piano waren vanmiddag te horen. "Samen met mijn vriend Antonie heb ik speciaal voor deze gelegenheid dit stuk gecomponeerd. Het was eigenlijk een soort improvisatie. We hebben gekeken wat we bij de gelegenheid vonden passen en dat zijn we dan ook gaan spelen. Het was speciaal om dit te mogen doen", zegt Hugo, student van het Conderius College. Samen met zijn mede-student Antonie componeerde hij speciaal voor de onthulling een muziekstuk.  Daarnaast klonk Beethoven door de stationshal van Amersfoort Centraal, gespeeld door Tiwaz. 

"De stationspiano heeft een mooie plek op station Amersfoort Centraal. Al een tijdje stond er een ‘leenpiano’ van station Almere, omdat dat station in verbouwing is. Het bleek een succes. We zien vaak dat reizigers even stoppen om wat te spelen, of om naar iemand te luisteren die aan het spelen is”, zegt stationsmanager Niels Kronenburg. “Het is fijn dat we dit samen met ProRail en de gemeente Amersfoort kunnen doen. Een stationspiano doet veel voor de stationsbeleving, zo ook voor Amersfoort Centraal."

Het plaatsen van de stationspiano op station Amersfoort Centraal, is een initiatief van NS, ProRail en de gemeente Amersfoort.

Waar staan de 20 stationspiano's?

StationLocatie piano
Amersfoort Centraalhal uitgang AH to go 
Amsterdam Centraalvanuit hal trap ri spoor 2b bij entree Amstelpassage
Amsterdam Sloterdijkhal naast Starbucks
Amsterdam Amstelhal
Amsterdam Bijlmer Arenahal
Almere Centrum ***hal
Arnhem Centraalhal uitgang centrum t/o Burger King
Bredahal t/o Starbucks
Cuijkin het Station Street Café
Delfthal naast The Döner Company
Den Haag Centraalhal thv trap
Eindhovenhal
Groningen ***vanuit hal op perron tegen muur
Hilversumhalverwege reizigerstunnel
Leeuwardenvanuit hal op perron tegen muur
Maastrichthal
Nijmegenvanuit hal op perron tegen muur
Rotterdam Centraal*hal centrumzijde
Tilburghal tegenover Smullers
Utrecht Centraalbij de trap naar perron 5/7
Zwolletunnel t/o infobalie

* Piano op Rotterdam Centraal is niet altijd beschikbaar ivm andere evenementen in hal.
** Piano in Delft is alleen overdag beschikbaar.
*** Piano is tijdelijk niet beschikbaar vanwege verbouwing

De stationspiano

NS is in september 2014 gestart om met diverse partners piano’s te plaatsen op stations. Uitgangspunt was sfeer toevoegen aan stations die geruime tijd in verbouwing waren. De piano’s zijn een groot succes, het verbindt. Er zijn veel reizigers die even hun reis onderbreken om de piano te bespelen of te luisteren naar het pianospel van een andere reiziger. We weten dat er verschillende mensen die elkaar hebben ontmoet bij de stationspiano, op regelmatige basis afspreken om daar samen muziek te maken.

download
Tilburg stationspiano