Utrecht,
10
december
2017
|
18:00
Europe/Brussels

Dinsdag start volgens normale dienstregeling, check Reisplanner voor vertrek

Laatste update dinsdag 12 december 09:00 uur

Nasleep winterweer; check ook vandaag de Reisplanner

Vannacht is hard gewerkt om de dienstregeling voor vandaag voor te bereiden. Vele honderden collega’s van NS en ProRail hebben doorgewerkt en alles op alles gezet om bijvoorbeeld treinen klaar te zetten voor de ochtendspits en om de perrons zo goed mogelijk sneeuwvrij te krijgen.

 


De effecten van twee dagen sneeuwval zijn op het spoor niet meteen weggewerkt: Rond acht uur vanochtend was de punctualiteit rond de 80%. NS adviseert om ook vandaag voor vertrek de Reisplanner te checken. Het kan zijn dat treinen van een ander perron vertrekken of korter zijn dan normaal. Op een enkel traject kan nog een trein uitvallen.

 

Update maandag 11 december 21.00 uur
De hinder voor het treinverkeer is op dit moment zeer groot. Juist in de provincies waar normaal het meeste treinverkeer is, valt de komende uren nog sneeuw. Op dit moment zijn er meer dan 60 storingen - vooral aan wissels. Ook zijn er enkele gestrande treinen. Door de storingen is geen treinverkeer mogelijk rond onder andere Amsterdam Centraal en Schiphol Airport. NS adviseert reizigers al de hele avond om, als dit enigszins mogelijk is, hun reis voor vanavond uit te stellen. Doordat ook op de weg de hinder zeer groot is, is ook reizen van en naar het station moeilijk. Voor het hele land is daarom code rood afgegeven.

Intussen wordt gekeken naar de dienstregeling van morgen. Dinsdag 12 december start NS volgens de normale dienstregeling op. Na de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen, halen NS en ProRail alles uit de kast om het treinverkeer normaal te laten rijden. De verwachting is dat de huidige sneeuwval vanavond aanhoudt, waarbij lokaal tot 15 cm sneeuw kan vallen. Dit kan nog wel gevolgen hebben voor de situatie op het spoor, ook morgenochtend. Vannacht wordt daarom extra personeel ingezet. NS raadt reizigers aan om morgenochtend voor vertrek de reisplanner te raadplegen, vanwege mogelijke verstoringen als gevolg van nasleep van het winterweer.

Update maandag 11 december 18.20 uur
De hinder van het winterse weer op het spoor is flink toegenomen. Op diverse trajecten zoals rondom Schiphol, Haarlem en Zaandam is zeer beperkt treinverkeer mogelijk. We adviseren reizigers om, als dit enigszins mogelijk is, hun reis voor vanavond uit te stellen.

download
Perskit Aangepaste dienstregeling Koen Sueters 11 dec versie 3A

Video: interview directeur Service & Operatie Koen Sueters plus beelden Utrecht Centraal [rechtenvrij] 

Update maandag 11 december, 17.15 uur

De avondspits is ook op het spoor vroeg op gang gekomen. Reizigers lijken gehoor te geven aan de oproep van NS om, als het kan, zo vroeg mogelijk richting huis te gaan. Veel reizigers namen eerder op de middag de trein naar huis. Op dit moment sneeuwt het flink in Nederland. Op een aantal plekken zijn er verstoringen. Ook is het drukker in de trein dan normaal. Reizigers worden dringend geadviseerd om voor vertrek de reisplanner te checken.

Update, maandag 11 december, 11.15 uur: Vertrek op tijd naar huis

Vanmiddag wordt overal in het land forse sneeuwval verwacht. Het KNMI heeft vanaf 12 uur code oranje afgekondigd. De hinder voor reizigers zal groot zijn. Wij adviseren onze reizigers om zo vroeg mogelijk terug naar huis te reizen om de kans op hinder door het winterweer te verkleinen. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd. Ook zal het vandaag extra druk zijn in de trein en op het station. Plan kort voor vertrek je reis in de reisplanner.

De hinder voor het treinverkeer is op dit moment zeer groot. Juist in de provincies waar normaal het meeste treinverkeer is valt de komende uren nog sneeuw. Op dit moment zijn er meer dan 60 storingen - vooral aan wissels. Ook zijn er een paar gestrande treinen. Door de storingen is geen treinverkeer mogelijk rond onder andere Amsterdam Centraal en Schiphol Airport. NS adviseert al de hele avond om, als dit enigszins mogelijk is, hun reis voor vanavond uit te stellen. Doordat ook op de weg de hinder zeer groot is, is ook reizen van en naar het station moeilijk. Voor het hele land is daarom code rood afgegeven.

Dinsdag 12 december start NS volgens de normale dienstregeling op. Na de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen, halen NS en ProRail alles uit de kast om het treinverkeer normaal te laten rijden. Vannacht wordt daarom extra personeel ingezet. NS raadt reizigers aan om voor vertrek de reisplanner te raadplegen, vanwege mogelijke verstoringen als gevolg van nasleep van het winterweer.

Update, maandag 11 december, 8.15 uur

Het winterse weer houdt aan. Ook vandaag, maandag 11 december, wordt met name in de middag en in de avond opnieuw veel sneeuw en dus overlast verwacht. De ochtendspits startte met verstoringen op diverse plaatsen in het land. Op stations en treinen is het drukker dan normaal.

Tijdens de avondspits zal de hinder voor reizigers zeer groot zijn. Reizigers krijgen het dringende advies om hier rekening mee te houden en hun reis hierop aan te passen.

Winters weer kan voor overlast zorgen voor alle vormen van vervoer, ook op het spoor. NS en ProRail passen daarom de dienstregeling aan. Er rijden morgen minder treinen dan op een gewone werkdag. Op de meeste plekken in Nederland rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier of elke tien minuten.

Treintijden kunnen gewijzigd zijn door de start van de dienstregeling 2018 of vanwege de aanpassing als gevolg van het winterweer. NS adviseert reizigers om vlak voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen voor een actueel reisadvies en waar mogelijk buiten de spits te reizen. De aangepaste dienstregeling kan gevolgen hebben voor de treinreis met mogelijk drukkere treinen of extra overstappen.

Door de dienstregeling aan te passen ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen. Daarnaast houdt ProRail extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand. NS zet extra medewerkers in om reizigers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Ondanks de aangepaste dienstregeling en de extra maatregelen kunnen reizigers hinder ondervinden van het weer. NS en ProRail werken er hard aan om de gevolgen hiervan zo beperkt mogelijk te houden en eventuele verstoringen zo snel mogelijk te verhelpen.