Utrecht,
09
november
2023
|
10:25
Europe/Brussels

Drie weken aangepaste dienstregeling rond Schiphol Airport

13 november - 3 december werkt ProRail aan de sporen in de Schipholtunnel

Samenvatting

Vanaf 13 november tot en met 3 december werkt ProRail opnieuw aan het spoor rond Schiphol Airport. Dit is nodig om het station klaar te maken voor de toekomst. Als gevolg hiervan is een aantal sporen niet beschikbaar en wordt de dienstregeling van, naar en via Schiphol aangepast. Reizigers moeten rekening houden met aangepaste vertreksporen, overstappen en extra reistijd. We adviseren reizigers om voor vertrek de reisplanner te checken voor het meest actuele reisadvies.

Reisadvies
Voor de gehele periode geldt een aangepaste dienstregeling. Op een paar momenten rijden er geen treinen en moeten reizigers rekeninghouden met langere reistijd:

  • Maandag 13 november tussen 1:30 uur en 5:30 uur rijden er geen treinen maar snelbussen tussen Leiden Centraal en Schiphol Airport en tussen Amsterdam Centraal en Schiphol Airport.
  • Zaterdag 18 en zondag 19 november rijden er geen IC Direct-treinen tussen Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal
  • Zondag 3 december rijden geen treinen maar bussen tussen Leiden Centraal en Schiphol Airport.

We adviseren reizigers om de hele periode rekening te houden met aangepaste vertreksporen, overstappen en extra reistijd. En voor vertrek de reisplanner te checken voor het meest actuele reisadvies.

Werkzaamheden ProRail
ProRail vervangt het hele spoor in de Schipholtunnel en is nu aangekomen bij de perrons. Ze vervangen ook delen van de bovenleiding en hangen een zogenoemde ‘stroomrail’ op. Hierdoor kan het spoor een beetje verhoogt worden zodat een gelijkvloerse instap tussen trein en perron ontstaat. Zo wordt de trein toegankelijker voor mensen die niet goed ter been zijn. ProRail verwacht dat het weghalen van de sporen ter hoogte van het perron meer overlast gaat geven dan eerdere werkzaamheden. Maar zij zullen het maximale doen om de geluidsoverlast te beperken. Zo worden er geluidswerende doeken opgehangen en gebruiken ze speciaal uitgekozen machines die minder geluid produceren. Deze werkzaamheden duren circa vier dagen. Voor meer informatie over de werkzaamheden zie 21 dagen aangepast treinverkeer op station Schiphol | ProRail

Waarom deze werkzaamheden?
Station Schiphol Airport is een druk station met veel treinen en treinreizigers. Daarom moet het spoor rondom Schiphol goed onderhouden worden. Dat doet ProRail met het project Groot Onderhoud Schiphol zodat het spoor en de tunnels weer veertig jaar mee kunnen. Met het project Multimodale Knoop Schiphol wordt meer ruimte op de perrons gecreëerd. Door bijvoorbeeld hellingbanen weg te halen en te vervangen door vaste trappen. Deze projecten lopen gelijk op zodat de hinder voor reizigers zo kort mogelijk duurt. De vervanging van de hellingbanen en roltrappen is komend voorjaar gereed. De andere werkzaamheden lopen nog door tot 2028.