Utrecht,
30
oktober
2023
|
15:09
Europe/Brussels

Duurzame cadeautjes bij de NS Upcycle Shop

Samenvatting

Reizigers, cadeautjeszoekers en treinfanaten kunnen hun hart weer ophalen in de NS Upcycle Shop op Utrecht Centraal. Van maandag 30 oktober tot en met zondag 12 november is de pop-up store te vinden in de stationshal. De populaire winkel is dit jaar een extra week open. In de shop vind je allerlei duurzame cadeautjes en collector items van hergebruikt NS-materiaal. Van oude bekleding van treinstoelen kun je namelijk prima tassen en schoenen maken. En oude reisinformatieborden krijgen een tweede leven als dienstblaadje of een tafeltennisbatje. Elk product is uniek.

Van voederstation tot weekendtas 
We werken samen met verschillende duurzame ondernemers om van oude treinonderdelen weer nieuwe producten te maken, zoals de populaire notitie- en memoblokjes. Ze zijn gemaakt van de gele reisinformatieborden en hebben nu een dunnere, buigbare kaft. De informatieborden worden namelijk dunner geproduceerd, zodat er minder grondstoffen nodig zijn. Van diezelfde reisinformatieborden zijn vogelvoederstations gemaakt die je op je raam kunt plakken nu het weer kouder is. Daarnaast zijn er ook de NS Home slippers & Home Locomotion Slippers van OML fashion. Met een heerlijk zachte binnenkant die je voeten lekker warm houden. En voor de fanatieke lezers is er een mooie gele boekenlegger gemaakt van de reisinformatieborden. De tassencollectie van Fraenck is uitgebreid met weekendtassen. 

De top 3 beste verkochte producten ziet er als volgt uit: 
1. De onderzetters van reisinformatieborden, zogenaamde ‘Roaster Coasters’ 
2. De jashaken uit de VIRM verkocht door KansCentraal. Een stichting met enthousiaste NS medewerkers die samen oude treinonderdelen verkopen voor het goede doel.
3. De toilettas gemaakt van oude bekleding van treinstoelen 
In de NS Upcycle Shop wordt ook wel eens gevraagd naar producten die nog niet verkrijgbaar zijn. 
“Omdat Nederland wel echt een fietsland is, krijgen we vaak de vraag of we geen fietstas kunnen maken van de restant treinstoffen. Dat kan zeker, topidee! De volgende Upcycleshop gaan we deze zeker meenemen”, aldus Pascal Mulder, mede-oprichter van Fraenck, een van de upcyclepartners van NS. 

Openingstijden
De winkel opent vandaag en is tot en met 12 november elke werkdag geopend van 08:00 tot 20:00 uur. Op zaterdag en zondag is de winkel open van 10:00 - 18:00 uur. Mocht het je niet lukken om langs te komen op Utrecht Centraal, wees niet getreurd via ns.nl/upcycle kun je het hele NS Upcycle assortiment vinden en bestellen. Wil je weten hoe deze producten onder andere tot stand komen, kijk dan de ‘Gebruik het nog ‘NS’ waarbij je de reis van oud treinmateriaal volgt naar een tweede leven.

Afval bestaat niet
Afval bestaat niet, daar geloven we in bij NS. Wij willen graag zoveel mogelijk oude materialen van stations, treinen en werkplaatsen een nieuwe bestemming geven. Bij de modernisering van een trein wordt 99% circulair verwerkt, 86% van alle materialen wordt opnieuw geplaatst in de trein en 13% krijgt een tweede leven buiten de trein. We werken samen met verschillende duurzame ondernemers om van deze oude treinonderdelen, zoals treinvloeren en instaptredes, weer nieuwe producten te maken.