Utrecht,
03
december
2020
|
15:00
Europe/Brussels

Eelco van Asch nieuw lid Raad van Bestuur NS

Op voordracht van de Raad van Commissarissen heeft de minister van Financiën Eelco van Asch benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van NS. Hij is per 1 maart 2021 benoemd tot directeur Operatie. Daarmee wordt hij verantwoordelijk voor alle operationele vervoers- en onderhoudsactiviteiten van NS in Nederland. Hij volgt Marjan Rintel op die per 1 oktober is benoemd tot president-directeur van NS.

De heer Van Asch heeft uitgebreide ervaring in de logistieke sector. Tussen 2016 en 2020 was hij senior vice president van Ground Services KLM. Daarvoor werkte hij jarenlang in de directie van de Cargo-divisie van KLM. Op dit moment is hij Executive Vice President Information Services & CIO bij KLM.

President-Commissaris Gerard van de Aast: “Namens de Raad van Commissarissen heet ik Eelco van harte welkom bij NS. Na de verbetering van de operationele prestaties de afgelopen jaren, wordt NS nu hard geraakt door de coronacrisis. NS moet innoveren en de kosten significant reduceren. Tegelijkertijd is het essentieel om de hoge operationele prestaties op peil te houden, in het belang van onze reizigers. Met het aantreden van Eelco van Asch is het team van de Raad van Bestuur weer compleet.”

Eelco van Asch

Eelco van Asch: “Duizenden NS’ers worden mijn collega’s. Zij zorgen er dagelijks voor dat Nederland bereikbaar blijft, ook tijdens de Corona crisis. Ik kijk ernaar uit om samen met hen NS door deze lastige periode te loodsen en gereed te maken voor de volgende fase. Zodat de reiziger ook na Corona kan blijven rekenen op de nationale vervoerder en duurzame mobiliteit op hoog niveau in heel Nederland gegarandeerd blijft.”

Naast Eelco van Asch en president-directeur Marjan Rintel, bestaat de Raad van Bestuur NS verder uit directeur Financiën Bert Groenewegen, directeur Stations Anneke de Vries, en directeur Commercie & Ontwikkeling Tjalling Smit. Het aandeel vrouwelijke bestuurders in de Raad van Bestuur bij NS blijft hiermee op 40%. Ook in de Raad van Commissarissen (50%) en het management (40%) streeft NS actief naar een goede balans tussen mannen en vrouwen.

Van Asch ontvangt een vast jaarsalaris dat past binnen het geaccordeerde beloningsbeleid voor staatsdeelnemingen. Hij ziet, net als de overige leden van de Raad van Bestuur, vrijwillig af van de variabele component in zijn beloning. Ook levert hij – net als de overige leden van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen – 10% van zijn salaris in tijdens de Coronacrisis.

 

De persfoto's zijn hier te downloaden: liggend of staand