Utrecht,
01
juli
2022
|
15:28
Europe/Brussels

Een echte Goudse piano op station Gouda

De piano's zijn ondertussen niet meer weg te denken van het station. Ze worden intensief gebruikt om op te spelen of als ontmoetingsplek en brengen sfeer op het station. Er zijn er op dit moment 23.

Vanaf vandaag heeft ook station Gouda een piano. De piano is onthuld door wethouder Cultuur Thierry van Vugt. Burgemeester Pieter Verhoeve heeft samen met oud-burgemeester Jan Hein Boone een quatre-mains gespeeld. Ook het Gouda750 lied, ‘Gouda gaat nooit voorbij’ is in een speciale versie gespeeld op de stationspiano.

Initiatief van enthousiaste Gouwenaars

Een clubje enthousiaste Gouwenaars heeft het initiatief genomen om voor station Gouda ook een stationspiano te organiseren. “Intercitystation Gouda mag in het lijstje van stadspiano’s niet ontbreken, zeker niet nu de stad viert dat het 750 jaar stadsrechten heeft. In Gouda zit muziek!” aldus mede initiatiefneemster Mea Hiskes-Willemse. Met hulp van de Stationsmanager en Cox pianoservice hebben ze het voor elkaar gekregen. De piano op station Gouda is een hele bijzondere, want speciaal voor het 750 jarig bestaan van de stad Gouda, heeft de Goudse Kunstenaar Suzan Schuttelaar met haar leerlingen de piano in een echt Gouds jasje gestoken. Het is een heuse Goudse kaaspiano geworden.

Meer beleving op het station

“We zien dat reizigers aangenaam verrast zijn dat hier nu ook een prachtige, zelfs gele, piano staat. De een gaat er meteen achter zitten en begint te spelen en de ander luistert liever en geniet van het pianospel. Dit zorgt voor een hele gezellige sfeer in het station ”, zegt stationsmanager Margriet Zegel. “Het is fijn dat de initiatiefnemers, gemeente Gouda, ProRail en NS dit samen hebben kunnen doen. Met de komst van de piano op station Gouda staat de teller nu op 23.”

Waar staan de 23 stationspiano's?

StationLocatie piano
Amersfoort Centraal    hal uitgang AH to go 
Amsterdam Centraalboven aan trap tussen centrale hal en spoor 2a 
Amsterdam Sloterdijkhal naast Starbucks 
Amsterdam Amstelhal 
Amsterdam Bijlmer Arenahal 
Almere Centrum In opslag vanwege verbouwing 
Arnhem Centraalhal uitgang centrum t/o Burger King 
Bredahal t/o Starbucks 
Cuijkin het Station Street Café 
Delft**hal naast The Döner Company 
Den Haag Centraalhal thv trap 
Eindhovenhal 
Groningenin opslag vanwege verbouwing 
Goudahal 
Hilversumhalverwege reizigerstunnel 
Hoogeveenhal 
Leeuwardenin opslag vanwege verbouwing 
Nijmegentegen de stationshal aan 
Maastrichthal 
Rotterdam Centraal*binnenkort weer terug (hal centrumzijde) 
Tilburghal tegenover Smullers 
Utrecht Centraalbij de trap naar spoor 5/7 
Zwolletunnel t/o infobalie 

* Piano op Rotterdam Centraal is niet altijd beschikbaar ivm andere evenementen in hal.
** Piano in Delft is alleen overdag beschikbaar.

De Stationspiano

NS is in september 2014 gestart om met diverse partners piano’s te plaatsen op stations. Uitgangspunt was sfeer toevoegen aan stations die geruime tijd in verbouwing waren. De piano’s zijn een groot succes, het verbindt. Er zijn veel reizigers die even hun reis onderbreken om de piano te bespelen of te luisteren naar het pianospel van een andere reiziger. We weten dat er verschillende mensen die elkaar hebben ontmoet bij de stationspiano, op regelmatige basis afspreken om daar samen muziek te maken.
 

Deze stations hebben een stationspiano