Den Haag,
01
juli
2020
|
08:43
Europe/Brussels

Een na grootste fietsenstalling van Nederland geopend bij Den Haag Centraal

De fietsenstalling Koningin Julianaplein bij station Den Haag Centraal is in gebruik genomen. Er zijn 700 nieuwe OV-fietsen te huur en daarnaast zijn er ruim 7000 plekken om fietsen te stallen. Met een oppervlakte van 8.000 m2 is de KJ-Stalling de grootste stalling van Den Haag en de 1 na grootste van Nederland

download

Bovenstaande video is rechtenvrij te downloaden en te gebruiken.

"Bijna de helft van onze reizigers komt met de fiets naar het station", zegt Magdalena Piotrowska, NS-directeur Regio Zuid. "De afgelopen jaren was bij dit station niet genoeg stallingsplaats. Daarom zijn wij heel blij met deze prachtige, ruime stalling."

Den Haag wil een echte fietsstad worden, want fietsen is gezond, schoon en gemakkelijk. De combinatie van fiets en trein draagt bij aan duurzame mobiliteit en de bereikbaarheid van Den Haag. De stalling heeft een oppervlakte van iets meer dan anderhalf voetbalveld en heeft daardoor ruimte voor bijna 8.000 fietsen die makkelijk, veilig, en de eerste 24 uur gratis gestald kunnen worden. Waarbij ook plek is voor afwijkende fietsen zoals bakfietsen, fietsen met kinderzitjes en kratjes en 700 OV-fietsen.

Skyline van Den Haag

In de glazen wanden van de stalling is de architectuur van Den Haag te zien. Bekende gebouwen van Den Haag, van oud tot nieuw, vormt de basis voor één doorlopende afbeelding op de gehele glaswand die de stalling omsluit. Gevelelementen van 17 iconische gebouwen zijn subtiel in elkaar verweven tot een ca. 1.040 vierkante meter groot stadslandschap met een Escheriaanse uitstraling. Als je erlangs fietst, ervaar je in een vloeiende beweging de skyline van de stad.

Moderne stalling

Fietsers betreden de fietsenstalling via eén van de zes rolbanden. Beneden is een grote ontvangstruimte. Na het inchecken zie je hoe je naar een vrije fietsplek toe kunt, stippellijnen zijn zichtbaar op de vloer én op het plafond, zodat je ze vanzelf begint te volgen. Groen is voor fietsers, geel voor voetgangers. De lichte kleuren, open wanden en goede verlichting zorgen voor sociale veiligheid. 

Je kunt er bovendien helemaal rondlopen; er zijn geen lange doodlopende paden. De stalling werkt met een systeem waar gebruikers met een OV-chipkaart kunnen in- en uitchecken. De eerste 24 uur mag er gratis geparkeerd worden. Door middel van een QR code kun je onthouden waar je je fiets hebt achtergelaten. De stalling blijft open tot een kwartier na aankomst van de laatste trein.