Utrecht,
09
mei
2023
|
11:15
Europe/Brussels

Eerste reizigers stappen in laatste nieuwe Sprinter

In de vroege ochtend van 9 december 2018 reed de allereerste Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) van Haarlem naar Leiden. Vandaag kunnen reizigers voor het eerst instappen in de laatste splinternieuwe SNG, die net uit de fabriek in Spanje komt gerold. In totaal zijn er nu 206 SNG-Sprinters aangekomen in Nederland. 

Machinist Gerrit Mous had de eer om de laatste nieuwe SNG van Amsterdam naar Baarn te rijden. “De afgelopen jaren heb ik al vaak mogen rijden met deze trein. Inmiddels hebben de Sprinters meer dan 100 miljoen kilometer afgelegd. Het is een feest dat ik vandaag ook het laatste treinstel van deze serie mag introduceren.”

35.000 zitplaatsen
Deze treinen vervangen de Sprinters van het type SGM. Na ruim 46 jaar trouwe dienst zijn de SGM’s met pensioen. De oude treinen krijgen een tweede leven: zoveel mogelijk treinonderdelen worden hergebruikt of gerecycled. De 206 SNG-Sprinters zijn gebouwd door de Spaanse treinfabrikant CAF en bieden samen meer dan 35.000 zitplaatsen. Kenmerkend voor de trein is het ruime en lichte interieur. De trein beschikt over brede gangpaden en ruime balkons. Ook heeft de Sprinter een gelijkvloerse instap en uitschuifbare treden, waardoor deze makkelijker toegankelijk is voor mensen met kinderwagens, in een rolstoel of met zware koffers. Verder beschikt de trein over stopcontacten en USB-punten en rolstoeltoegankelijke toiletten. NS investeerde ruim 900 miljoen euro in de SNG’s.

Dwars door Nederland 
Vanaf december 2018 reed de Sprinter eerst tussen Haarlem en Den Haag. Vervolgens is de SNG op steeds meer trajecten gaan rijden. Roel Okhuijsen, directeur Nieuw Materieel: “Tien jaar geleden begonnen we met de aanbesteding. Voor de introductie van een nieuwe trein moet je een lange adem hebben. Gelukkig staat daar tegenover dat een nieuwe trein ook tientallen jaren meegaat. Kijk maar naar de SGM, die bijna een halve eeuw reed. Inmiddels rijden alle nieuwe Sprinters door bijna het hele land en dragen ze bij aan het duurzaam bereikbaar houden van Nederland.”