Utrecht,
11
december
2016
|
13:31
Europe/Brussels

Vandaag al 4,1 miljoen reisadviezen opgevraagd

Eerste dag nieuwe dienstregeling: “Tot nu toe een gewone zondag”

Vanmorgen om 4:46 uur reed de eerste trein in de nieuwe dienstregeling van NS. Tot vanavond 18 uur zijn er 4,1 miljoen reisadviezen opgevraagd via de Reisplanner-app en op NS.nl. De verwachting is dat veel reizigers zondagavond en maandagochtend vroeg op de planner hun vertrektijd zullen raadplegen. Op het OCCR, het landelijk controle centrum spoor, is Arjan Spoormans verantwoordelijk voor de reizigersinformatie bij verstoringen. Volgens hem is het "tot nu een hele gewone zondag. Op de boom na.”

Dit bericht wordt vandaag meerdere malen bijgewerkt

Update 19:50 uur 

Record aantal reisadviezen

Tot vanavond 18 uur zijn er 4,1 miljoen reisadviezen opgevraagd via de Reisplanner-app en op NS.nl. Op een normale zondag zijn dat er 3,8 miljoen voor de hele dag. De verwachting is dat veel reizigers vanavond en maandagochtend vroeg de NS Reisplanner zullen raadplegen.

 

Uitgelopen werkzaamheden invloed op dienstregeling

Door werkzaamheden die morgenochtend uitlopen rijden er geen treinen maar bussen tussen Arnhem en Nijmegen/Tiel.

 

Update 17:35 uur

Spoor Driebergen voor maandagochtendspits weer vrij

ProRail werkt met man en macht aan herstel van de beschadigde bovenleiding bij Driebergen. Hierdoor is er zondag geen treinverkeer mogelijk tussen Utrecht en Ede. Naar verwachting is het spoor voor de maandagochtendspits weer vrij en hervat NS de dienstregeling voor de spits.

 

Update 16.00 uur

Met de nieuwe dienstregeling verandert voor bijna alle reizigers hun treinreis. Maandag - de eerste werkdag in de nieuwe dienstregeling - wordt duidelijk hoe het in de spits uitpakt. Voor veel reizigers wordt het wennen. Zij maken soms nog gebruik van oude verbindingen en moeten zich nieuwe vertrektijden en nieuwe reisroutes aanwennen. Daarnaast zijn er sinds begin december grote werkzaamheden rond Rotterdam. NS verwacht daarom maandag extra drukte in de ochtend- en avondspits in die regio.

 

Check de Reisplanner

“Morgen wordt het echt spannend. Veel reizigers moeten wennen aan nieuwe vertrektijden en nieuwe verbindingen. Ik adviseer iedereen om vanavond nog de Reisplanner te checken. Voor je het weet kun je je wekker een paar minuten later zetten”, aldus Arjan Spoormans (verantwoordelijk voor de reizigersinformatie).

 

Werkzaamheden Willemspoortunnel

Sinds begin december wordt het spoor in de Willemsspoortunnel vervangen. Ook wordt gewerkt aan stations Blaak en Rotterdam-Zuid. Tot en met 18 december en van 7 tot en met 22 januari zal de Willemsspoortunnel daarom beperkt te gebruiken zijn voor treinverkeer. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd, extra overstappen en drukte in de trein.

 

Eerste trein van maandagochtend

De eerste trein in de nieuwe dienstregeling op maandag is de trein om 04.40 uur van Enkhuizen naar Hoofddorp.

 

Naamswijziging stations

Met ingang van de nieuwe dienstregeling van NS op 11 december wijzigt de naam van de stations Koog Zaandijk in Zaandijk Zaanse Schans en Koog Bloemwijk in Koog a/d Zaan. De naamswijziging gebeurt op verzoek van de gemeente Zaanstad.

 

Grijs-rode treinen tussen Gouda – Alphen aan den Rijn

Tussen Gouda en Alphen aan de Rijn rijdt NS sinds vandaag nieuwe treinen. Deze rijdt NS onder het keurmerk R-net in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De grijs-rode treinen rijden uitsluitend heen en weer tussen Alphen en Gouda en stoppen onderweg op elk tussengelegen station. Alle gebruikelijke NS-abonnementen en producten blijven geldig. Reizigers die vanaf de R-net lijn doorreizen bij NS hoeven niet opnieuw in- en uit te checken. Andersom geldt hetzelfde: reizigers die al hebben ingecheckt bij NS hoeven dat niet nog een keer te doen als zij op de R-net trein stappen.

 

Update 14.00 uur

 

Nieuwe sprinter

De eerste nieuwe sprinter Flirt vertrok vanmorgen om 7:21 uur van Arnhem naar Ede-Wageningen.

 

Reisadviezen

Op NS.nl en de NS Reisplanner zijn zondag van 00:00-12:00 uur 3,2 miljoen reisadviezen opgevraagd. Op een normale zondag worden 3,8 miljoen reisadviezen aangevraagd. Marc  Heumen (Channelmanager reisinfo online): “Ik verwacht vanavond en morgenvroeg meer ‘traffic’ op de Reisplanner app.”

 

Geen treinverkeer Driebergen door omgevallen boom

Vroeg in de morgen is bij Driebergen een boom op het spoor gewaaid. De bovenleiding is hierdoor flink geraakt, waardoor er geen treinverkeer mogelijk is tussen Utrecht en Ede. Een vervelende storing voor reizigers. ProRail werkt met man en macht aan herstel van de beschadigde bovenleiding. NS heeft bussen ingezet.

 

Eerste trein op zondag

Om 4:46 uur reed de eerste trein in de dienstregeling. Dat was de trein van Lelystad naar Weesp.

 

Verplaatsen treinen voor de nieuwe dienstregeling

Bijna 1.000 treinen zijn deze week verhuisd naar de plek waar ze vanaf zondag in de dienstregeling gaan rijden. Om 00:28 uur vertrok een lege dubbeldekker (VIRM) trein vanuit Eindhoven naar Heerlen. De meeste “verhuizingen” vonden plaats tijdens de normale dienstregeling.

 

Omwisselen vertrekstaten en spoorkaarten

Op 264 stations zijn in de nacht van zaterdag op zondag 2.412 vertrekstaten en 841 spoorkaarten gewisseld.